Česko odsouzeno, prohrálo spor o ztracené stamiliony EU

Tomáš Fránek
15. 4. 2011 11:15
Česká republika neuspěla ve sporu o vracení peněz z fondů EU, které se ztratily
Evropská unie měla právo srazit zpronevěřenou částku z dalších peněz určených pro Česko, řekla Komise.
Evropská unie měla právo srazit zpronevěřenou částku z dalších peněz určených pro Česko, řekla Komise. | Foto: Ondřej Besperát

Lucemburk - Česko neuspělo ve sporu s Evropskou unií o peníze z evropského fondu Phare, které se v České republice ztratily.

Jde o více jak 230 milionů korun, které měly v Česku sloužit na rozvoj malého a středního podnikání.

Podle Evropské komise (EK) Česko peníze zpronevěřilo, vracet je ale nechtělo. Komise proto peníze, které se v Česku ztratily, započetla a ze strukturálních fondů určených pro Česko tuto částku strhla.

Česko se ale bránilo u Evropského soudu s tím, že takový postup není možný, zpronevěřené peníze totiž do Česka přišly ještě před vstupem země do Evropské unie.

Evropský soud ale žalobu Česka odmítl a potvrdil, že Evropské komise postupovala správně, když stamiliony korun strhla z dalších fondů.

Peníze z programu Phare (431 milionů korun) měly Čechy naučit rizikovému investování pomocí fondu, do kterého by investovaly i banky a soukromé subjekty a poskytovaly tak podnikatelům kapitál na rozvoj jejich firem.

Vznikla Nadace pro rozvoj regionů a její dvě dceřiné společnosti Regionální podnikatelský fond a Fond rizikového kapitálu.

V roce 1998 dostala Regionální podnikatelský fond do správy společnost Czech Venture Partners (CVP).  Část investic úspěšná, část méně, ovšem po pěti letechzůstala ve fondech jen zhruba polovina původních peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy