Nová nabídka miliardářů: pětinu Sazky necháme sportu

Zdeněk John
12. 4. 2011 16:52
PPF a KKCG formulovaly novou nabídku akcionářům Sazky, slibují 200 milionů ročně.
Karel Komárek, plynový a ropný miliardář, ale také zájemce o Sazku.
Karel Komárek, plynový a ropný miliardář, ale také zájemce o Sazku. | Foto: ČTK

Praha - PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka zformulovaly novou nabídku vlastníkům Sazky.

Pár dní před klíčovou valnou hromadou většinového akcionáře (ČSTV) nabízejí sportovním svazům, že jim nechají pětinu krachující loterijní firmy a že budou přispívat 200 miliony korun ročně po dobu pěti let na sport.

Aktuálně.cz o tom informoval zdroj z KKCG a potvrzuje to také dopis výkonnému výboru ČSTV, jehož znění má redakce k dispozici.

Za PPF ho podepsal Jiří Šmejc, pravá ruka Petra Kellnera a jeden z menšinových podílníků PPF, za KKCG přímo Karel Komárek.

Nejsme nájezdníci

"Dnes jsme se dopisem obrátili na členy představenstva společnosti Sazka, ve kterém jsme shrnuli naši pozici pro další jednání," píše společnost PPF Petra Kellnera ve vůbec prvním dokumentu, jímž vlastně činí oficiální nabídku na převzetí Sazky.

"Nejde nám o "nájezdnické" kroky proti Sazce, jak bohužel slýcháte, neusilujeme ani o movitý a nemovitý majetek jednotlivých sportovních svazů," píše PPF společně s KKCG ve zjevné narážce na označení, jaké občas používá směrem k PPF a KKCG generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Skupiny PPF a KKCG v dopise označují stav Sazky za "katastrofální" a slibují nastartovat proces reorganizace firmy.

Sazka v tuto chvíli přišla o část tržeb z loterií, aniž upřesnila jakou. Úplně přestala poskytovat dobíjení mobilů a odpojila menší část ze své sítě terminálů. Odhady, o kolik se propadly tržby, se pohybují od 10 do 50 procent, Sazka tyto odhady nekomentuje.

PPF a KKCG, které už do akce Sazka nainvestovaly zhruba čtyři miliardy korun, se nyní snaží zabránit tomu, aby převzaly v případě svého vítězství v boji o loterijní firmu jen "mrtvou schránku".

Finanční sliby

"PPF a KKCG jsou připraveny okamžitě zajistit z vlastních zdrojů, či ve spolupráci s ostatními věřiteli, úvěrové financování společnosti, aby byl zachován nezbytný chod společnosti," píše se ve zmíněné výzvě obou hlavních věřitelů Sazky.

"Pokud se nezmění dosavadní právní předpisy upravující loterijní činnost, jsme připraveni poskytnout oprávněným sportovním svazům a sdružením ještě v letošním roce 100 milionů a částku 200 milionů ročně po dobu následujících pěti let, a to formou odvodu výtěžku, sponzoringem, či jiným způsobem v souladu se zákonem," slibují obě finanční skupiny.

Nabízí, že nechají akcionářům (sportovním svazům) pětinu jejich současného podílu.

Kromě PPF a KKCG se o Sazku uchází také další finanční skupiny Penta, která spolupracuje s generálním ředitelem Alešem Hušákem a s eInvestem podnikatele Martina Ulčáka.

Sazka je od předminulého týdne v soudem prohlášeném úpadku a běží 30tidenní lhůta k přihlášení pohledávek. Zatím jich u soudu věřitelé oznámili za více než dvě miliardy korun.

Penta dosud investovala narozdíl od Kellnera a Komárka pouze necelých 200 milionů (stejnou částku jako eInvest), které Sazce poslala společnost Gladiolus (Penta a eInvest se v ní spojily kvůli boji o Sazku).

 

Právě se děje

Další zprávy