Sportka umírá zaživa, ale už se rodí nová. Mimo Sazku

Zdeněk John
12. 4. 2011 5:00
Sázková kancelář Fortuna patřící Pentě využije potíží Sazky a zaútočí i na její klientelu.

Praha - Ještě stále je investiční skupina Penta tím, kdo nabízí tonoucí Sazce stéblo, ale zároveň dramaticky zrychluje kroky, kterými ji chce připravit o nejcennější stroj na peníze. O sportku.

A může se jí to podařit, jak ukazují nejnovější zjištění Aktuálně.cz o připravované číselné loterii, s níž sázková kancelář Fortuna patřící Pentě vyrukuje letos v létě.

Start se čeká 18. července. "Je to den, na který se soustředíme," řekl šéf loterií ve Fortuně Martin Illner.

Fortuna má pod střechou téměř vše, co potřebuje. A co ještě nesehnala, dodá jí krachující Sazka.

Klíčoví jsou sázející. Fortuna dříve prohlašovala, že nechce Sazce brát lidi, kteří jsou zvyklí hrát sportku, ale spíš získat novou, mladší klientelu. Jenže větší potíže Sazky, než Penta očekávala, přiměly vyslat do Fortuny nový pokyn: změňte plány a šlápněte na plyn.

Na ministerstvu financí už leží celé portfolio žádostí o licence k číselným loteriím. Jedna z nich jednoznačně ukazuje, že začne lov na sportkaře, kteří v posledních týdnech přišli o svou každotýdenní kratochvíli - tipování šesti čísel ze 49.

"Ano, poslali jsme na ministerstvo financí žádost o licenci ke hře, která má hodně podobná pravidla," potvrdil Aktuálně.cz zdroj ze sázkové kanceláře Fortuna a ředitel Illner jeho slova diplomaticky potvrzuje: "Hráčům sportky bude naše nová hra známá."

Vyhrává každý čtvrtý

Rozdíl však bude ve výhrách. Zatímco v současné sportce vyhrával zhruba každý 33. sázející, Fortuna nabídne hru, v níž vyhraje každý čtvrtý. Je to (nejen) marketingový tah, který zabere, soudí experti na loterijní trh.

Čísla, s nimiž podle těchto expertů majitel Fortuny Penta pracuje, ukazují jasně, že důvěra v loterie od Sazky je velmi otřesena. Nejvíc to odnesla právě sportka. Do dvou let se ten, kdo nakonec Sazku získá, může dostat nejvýše na polovinu jejích předkrizových tržeb (činily u sportky podle oficiálních údajů Sazky zhruba pět miliard korun).

Zbytek nyní "leží na ulici".

Fortuna po těchto miliardách sáhne. Je nepravděpodobné, že by získala celý uvolněný trh. Část lidí totiž po situaci kolem Sazky úplně přestane hrát.

Fortuna už ví, že v červenci začne se sítí o tisíci vlastních nových terminálů od společnosti Intralot. Budou to subtilnější mašinky, než které používá Sazka. Fortuně také pomůže v začátku klíčový hráč, firma Geco, které patří 250 velmi dobře umístěných trafik.

Děravá síť terminálů

Geco vlastní Martin Ulčák, spojenec generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka, ale nově také Penty. V trafikách Geco tak vedle sebe budou stát staré terminály Sazky i nové Fortuny. Je ale otázka, zda se do léta síť zajišťující Sazce příjem sázenek vůbec udrží. Původně měla 6500 míst, ale nyní z ní podle informací zevnitř Sazky týdně odpadávají desítky kusů.

Fortuna odstartuje s nabídkou dobíjení mobilů, bude mít pod smlouvou všechny tři velké mobilní operátory, T-Mobile, O2 i Vodafone.

Sázková kancelář získává své obstaravatele (nejčastěji trafikanty) za jiných podmínek než Sazka. Nebude od nich žádat žádnou kauci, a to je po zkušenostech, které obstaravatelé učinili se Sazkou, důležité. Mnoho z nich už muselo kauci u Sazky nahlásit jako pohledávku do insolvenčního řízení. Těžko říct, kdy své peníze uvidí.

Naopak trafikanti dostanou od Fortuny za podpis motivační bonus - vezmou-li si její terminál, sázková firma jim přispěje - menší částkou, než jakou utopili v Sazce, jak potvrdil Aktuálně.cz zdroj z Fortuny. "Nejsme přece jenom žádná Matka Tereza," řekl tento zdroj.

"Poptávka po našich terminálech je obrovská. Kdyby to bylo možné, budeme jich mít na startu loterie více než tři tisíce," řekl Martin Illner z Fortuny.

S akciemi Fortuny se obchoduje na burze v Praze. Firma v pondělí poprvé od vstupu na burzu oznámila, jakou vyplatí dividendu. Představestvo firmy navrhlo 30 centů na akcii, na dividendu půjde zhruba 90 procent čistého zisku z loňského roku.

V okamžiku, kdy firma oznámila urychlení startu loterie, její akcie skokově vyrostly a od té doby se drží blízko maximálních hodnot, těsně pod hranicí 110 korun za kus. Například makléři České spořitelny pro tento rok čekají, že v případě úspěšného startu loterie se investice do Fortuny zhodnotí o pětinu.

 

Právě se děje

Další zprávy