Čekání napjatých milionářů. Sazka dává výhry po částech

Zdeněk John
8. 4. 2011 11:43
Ministerstvo dokončuje kontrolu a čeká na vyjádření loterijní firmy, proč nevyplácí všechny výhry

* Sazka v pátek uvolnila podle svého mluvčího několik velmi vysokých částek pro výherce * Stát může použít kauci jen v případě, že firma zastaví činnost

Praha - Další z výherců velké částky se obrátil na úřady, aby zjistil, zda má vůbec šanci dostat z loterijní společnosti Sazka své peníze.

Tentokrát jde o nešťastného půlmilionáře, staršího muže z Prahy-Modřan, který na počátku března trefil takzvané druhé pořadí ve sportce a měl by díky tomu na svůj účet dostat částku 576 532 korun.

Zatím nedostal. Dokazuje to jeho dopis insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi, který na základě verdiktu Městského soudu v Praze kontroluje finanční toky v Sazce.

"Dne 6. března jsem ve sportce vyhrál 576 532 Kč. Celou věc jsem sepsal pracovnici Sazky. Bohužel neměla pro mě částku 76 532, kterou jsem požadoval vyplatit na místě... V životě jsem vyhrál pouze několik pátých a jednu čtvrtou (řádově nejvýše stokoruny - pozn. red.), a to sázím víc než 35 let. Myslel jsem, že na stáří podělím děti a odvděčím se ještě svým osmdesátiletým rodičům. Ale pravda, koukám, bude asi jiná," píše správci muž, jehož totožnost se redakce Aktuálně.cz rozhodla nezveřejňovat.

Správcem podepsané jackpoty

Tento pán vyhrál shodou okolností ve stejný den jako další výherce, tentokrát ze středních Čech, který už u Městského soudu přihlásil jako pohledávku 3,3 milionu korun. Ani on své peníze od loterijní společnosti nemá.

I výherci lednového superjackpotu (103,4 miliony korun) dostali po částech jen desetinu své výhry.

Insolvenční správce až dosud podepsal souhlas s vyplacením několika výher - nebo záloh na ně - vyšších než půl milionu. "Byly, tuším, čtyři," řekl Aktuálně.cz Josef Cupka.

Mluvčí Sazky Jan Tuna řekl Aktuálně.cz, že Sazka v pátek uvolnila k výplatě několik vyšších částek. Podle informací Aktuálně.cz jde o desetimilionové a menší sumy, které půjdou jako záloha na vysoké jackpoty vyhrané v minulých týdnech.

"Takže platí, že Sazka výhry vyplácí," uvedl Tuna. Stejnými slovy odpovídal na své dosud poslední tiskové konferenci i v několika rozhovorech pro média v posledních dnech generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Zásadní problém: peníze

Firma odmítá upřesnit, komu a jak vysokou částku poslala, s odkazem na loterijní zákon, který neumožňuje prozrazovat identitu výherců.

Pro Sazku by ještě před několika měsíci znamenala jakákoliv zmínka, že má potíže s vyplácením výher, zásadní problém. Nyní už dopady tak citelné být nemohou - o potížích Sazky ví každý, drtivá většina sázejících buď úplně přestala hrát, nebo sází minimální částky, anebo přešla ke konkurenci.

Některé terminály Sazky jsou úplně vypnuté, Sazka odmítá říct, kolik jich přesně je, jen uvádí, že jich je menšina (to znamená, že to může být od několika jednotlivých kusů až po více než tři tisíce). "Je jich několikanásobně méně než tři tisíce," řekl Aktuálně.cz mluvčí Tuna.

Výherci mají teoretickou šanci v podobě takzvané jistoty, tedy kauce Sazky složené u ministerstva financí. Jenže na ní je pouze 50 milionů korun (sportka) a před výherci mají v tomto případě přednost závazky Sazky vůči státu. "Sazka dluží na správních poplatcích asi 75 milionů korun, ještě nejsou po lhůtě splatnosti," řekl Aktuálně.,cz ředitel odboru ministerstva financí Karel Korynta.

Kauce: až Sazka padne

Na kauci by se sahalo až ve chvíli, kdy by Sazka skutečně zastavila svou loterijní činnost, dříve to nedovoluje zákon.
Ministerstvo financí kvůli nevyplácení výher vede se Sazkou správní řízení a loterijní firma má nejpozději v pondělí poslat své oficiální vyjádření. Pak se ministerstvo může na základě své kontroly a tohoto vyjádření rozhodnout, zda Sazce pozastaví loterijní činnost. Mohlo by se tak stát na 30 až 60 dní.

Pro Sazku by to byl pověstný hřebíček do rakve a definitivně vydlážděná cesta k úspěchu pro konkurenci.

Sázková kancelář Fortuna tento týden oznámila, že urychluje spuštění vlastní číselné loterie o tři měsíce. Začíná už v létě. 

 

Právě se děje

Další zprávy