Polovina Čechů se snaží šetřit, třetina to nedokáže

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 4. 2011 13:08
Lidí, kteří o svých výdajích vůbec nemají přehled je 16 procent
Kam se ty peníze ztrácí? Půlka Čechů se ptát nemusí, protože vědí, za co utrácejí.
Kam se ty peníze ztrácí? Půlka Čechů se ptát nemusí, protože vědí, za co utrácejí. | Foto: Reuters

Brno - Češi rozhodně nejsou rozhazovačným národem. Polovina z nich se snaží sledovat, na co vynakládají největší sumy a také každý měsíc odložit stranou alespoň část peněz. Stále je mezi nimi ale mnoho těch, kterým se to nedaří.

V průzkumu mezi svými klienty to zjistila společnost Home Credit. Podle jejího zjištění 38 procent oslovených pravidelně nespoří. Jejich výdaje jim to neumožňují.

"Lidé nejčastěji uvádějí, že musí své peníze hlídat a dávat si pozor, za co utrácejí. Jsou připraveni šetřit, ale kvůli vysokým cenám, bydlení, energií, potravin a oblečení i přesto vydají veškeré své příjmy," konstatoval analytik Home Creditu Michal Kozub.

Mezi dotázanými byli ale poměrně hojně zastoupeni i ti, kdo si s výdaji hlavu nelámou a nemají o nich příliš velký přehled - takto odpovědělo 16 procent lidí. Podle zjištění společnosti je to ale pořád o 5 procent méně než na sousedním Slovensku.

Přitom zatímco v Česku odpovědělo osm procent respondentů, že si nemusí s výdaji lámat hlavu, protože nejsou vyšší než jejich příjmy, na Slovensku to bylo pět procent.

Měsíčně uspořené částky v Česku nedosahují nijak závratných výšek, průměrně jde o 2600 korun.  Částku nižší než 2500 každý měsíc ušetří 14 procent dotázaných, jen 7 procent lidí dokáže měsíčně uložit sumu vyšší než 7500 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy