Sazka skončí v úpadku, Hušák uznal návrh na insolvenci

Zdeněk John
25. 3. 2011 23:49
Loterijní firma bude nejspíš reorganizována pod taktovkou věřitelů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda představenstva Aleš Hušák podepsal návrh na insolvenci loterijní společnosti Sazka a podal ho Městskému soudu v Praze.

Členům představenstva to oznámil už v pátek v pět hodin odpoledne. Městský soud v Praze tak může kdykoliv od této chvíle vyhlásit úpadek nejstarší loterijní firmy v Česku, má na to podle zákona 15 dní.

O kroku Aleše Hušáka, který si původně chtěl vzít do pondělí čas na rozmyšlenou, informoval Aktuálně.cz místopředseda představenstva Roman Ječmínek krátce po dvouhodinovém zasedání vedení Sazky, později ho potvrdila oficiálně i firma.

"Předseda představenstva Sazka a.s. Aleš Hušák podepsal insolvenční návrh a podal ho k Městskému soudu v Praze. Další informace budou k dispozici v neděli a pondělí," napsal mluvčí Sazky Jan Tuna v prohlášení, které fakticky bude znamenat konec  šestnáctileté éry Aleše Hušáka v čele firmy.

Městský soud v Praze v pátek po výslechu Aleše Hušáka, Romana Ječmínka a zástupců věřitelů znovu jmenoval předběžného insolvenčního správce advokáta Josefa Cupku, ale hlavně ustavil prozatimní výbor věřitelů, v němž je pět zástupců firem, kterým Sazka dluží mnohamilionové částky.

To byla pro Hušákův plán zachraňovat Sazku s pomocí úvěru od Penty a eInvestu největší rána.

Mezi pěticí jsou firmy kontrolované PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka, dále zástupci Gtech a České spořitelny.

Aleš Hušák na pátečním představenstvu podle účastníků jednání prohlásil, že Sazka nyní vyčká na aktivitu věřitelského výboru.

Hušák chtěl původně jako svůj "plán B" podat návrh na reorganizaci Sazky pod jeho taktovkou, ale nejspíš zjistil, že by se mu nepodařilo získat potřebný souhlas držitelů dluhopisů. Jeho slova o přenechání aktivity na věřitelském výboru mohou svědčit o tom, že vzdal i tento záložní plán.

Ze všeho nejvíc chtěl, aby mu soud povolil úvěr od Penty a eInvestu, jenže soudce Jaromír Harmach přenechal tuto otázku na věřitelském výboru - tedy fakticky na PPF a KKCG.

Sazku bude tedy z dluhů nejspíš vyvádět věřitelský výbor, ale i ten, podobně jako prozatimní výbor dosazený soudem, bude pod vedením PPF a KKCG, největších věřitelů Sazky. Kellner a Komárek totiž postupně skoupili dluhopisy vydané kvůli stavbě O2 Arény a tak získali faktickou kontrolu nad firmou.

Penta, další účastník boje o loterijní firmu, vsadila na spolupráci s Alešem Hušákem a z bitvy o Sazku nejspíš odejde jako neúspěšný zájemce o převzetí.

O způsobu reorganizace ale musí rozhodnout Městský soud v Praze. Nejprve vynese verdikt o úpadku, pak i o způsobu, jak se Sazky vypořádá s dluhy.

Finanční potíže Sazky se dramaticky prohlubovaly zejména poté, co přestala vyplácet výhry a místopředseda představenstva Roman Ječmínek pak s odkazem na insolvenční zákon podal návrh na reorganizaci Sazky.

Až soudce i formálně vynese verdikt o úpadku, situace kolem Sazky se zjednoduší, ovšem pro některé věřitele k horšímu.

Úpadek například podle dluhopisové dokumentace znamená okamžité zpoplatnění dluhopisů, věřitelský výbor tedy bude muset dojít k dohodě, jak naložit nikoliv s momentálními dluhy v řádu maximálně desítek milionů, ale v řádu miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy