Sazka už opět vyplácí výhry úspěšným tipujícím

Radek Pecák Radek Pecák
24. 3. 2011 16:08
Výhry Sazka nevyplácela minulý týden, prý kvůli právním nejasnostem
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Výhry vyplácíme. To je hlavní sdělení mluvčího společnosti Sazka Jana Tuny, který tak reagoval na informaci, že Ministerstvo financí zahájilo správní řízení se společností Sazka o dočasném zastavení provozování číselných loterií. Důvodem zahájení řízení  byla právě skutečnost, že Sazka v zákonné lhůtě nevyplácí výhry. 

"To, že výhry vyplácíme, jsme samozřejmě ministerstvu financí schopni prokázat a také tak učiníme. SAZKA, a.s., je přesvědčena, že k zahájení správního řízení neexistují důvody," píše Jan Tuna v prohlášení zaslaném sdělovacím prostředkům.

Zároveň Tuna připustil, že minulý týden  došlo k opoždění výplaty některých výher. Důvodem prý byly právní nejasnosti.

Přišla i hrozba odebráním licence

Ministerstvo financí předtím Sazce pohrozilo, že nevyplácení výher je jasným znakem toho, že Sazka nedodržuje předpisy o provozování loterií a podmínky uložené pro jejich povolení. Krajním řešením správního řízení je odebrání licence Sazce.

"Odebrání licence předpokládá řízení, které má své lhůty. Rozhodně to není tak, že ji druhý den můžeme odebrat. Určitě není zájmem regulátora firmu zničit. Jeho zájmem je ochrana spotřebitele," uvedl minulý týden ministr financí Miroslav Kalousek. Tento krok je podle něj komplikované správní řízení s až 150denní zákonnou lhůtou.

V pátek se generální ředitel a předseda představenstva Sazky Aleš Hušák má rozhodnout,  zda podá na loterijní společnost insolvenční návrh. Záležet podle něj bude na tom, zda soud schválí přijetí úvěru 2,5 miliardy Kč od společnosti Gladiolus. Sám očekává, že soud pošle Sazku do úpadku, ale nechá současné vedení firmy, aby ji reorganizovalo. U soudu bude vypovídat také místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek i právníky Sazky, Radovana Vítka a Karla Komárka.

Sazka podle informací insolvenčního rejstříku dlužila k 10. březnu 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti. "Sazka dál funguje, loterijní činnost běží, o obnovení neloterijní činnosti jednáme. Všechny výhry vyplácíme," řekl ve středu Hušák. Na počátku minulého týdne přitom Sazka přiznala, že nemá peníze na vyplacení velkých výher ve Sportce.

 

Právě se děje

Další zprávy