Chtěli televizi od státu, byt zamkli. Dávku nedostanou

Tomáš Fránek
18. 3. 2011 13:45
Rodina chtěla peníze od státu na nákup televize, nepustila ale úředníky do bytu
Nechtěli úředníkům dokázat, že už jednu televizi mají, soud rozhodl, že to měli udělat.
Nechtěli úředníkům dokázat, že už jednu televizi mají, soud rozhodl, že to měli udělat. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Lidé, kteří žádají od státu dávky a odmítnou pustit do svých domovů úředníky, dělají chybu. A to až tak vážnou, že je připraví o peníze.

Stát totiž může za toto "ne" trestat: Snížit sociální dávky, odebrat je, nebo je nepřiznat vůbec.

Nejvyšší správní soud tak na případu matky a jejího nezletilého syna z Olomouckého kraje jednoznačně vyložil, jak řešit spory úřadů a lidí žádajících o různé dávky.

Žena chtěla po státu kvůli své chudobě okamžitou a jednorázovou dávku  - na pořízení televizoru. Úředníci se rozhodli přímo v jejím bytě přesvědčit, zda už jeden televizor nevlastní. Žena je ovšem odmítla do bytu pustit. Úředníci zas odmítli dávku vyplatit.

Nepustíme vás

Zpočátku to vypadalo, že tím porušili zákon. Krajský soud v Ostravě totiž jak v případě matky, tak i jejího syna rozhodl, že úředníci chybovali. Podle soudců měli rozhodnout na základě příjmů rodiny a jejich majetkových poměrů.

Argument, že se úředníci nedostali do bytu, aby majetkové poměry prověřili, soudci neuznali. "Takové rozhodnutí neobstojí," uvedli.

Zástupci Krajského úřadu v Olomouci se proto obrátili na Nejvyšší správní soud. Podle úředníků bylo pro přiznání dávky jednoznačně nezbytné zjistit přímo v bytě, zda matka se synem už televizor nemají.

Rodina, která dávku nedostala, ale označila prokazování vlastnictví televizoru v bytě za absurdní.

Senát Nejvyšší správního soudu vedený soudcem Bohuslavem Hnízdilem se ale postavil na stranu úředníků.

Přijdete o peníze

Podle soudců sice existuje v ústavě zakotvené právo ochrany soukromí lidí a nedotknutelnosti obydlí, Listina lidských práv a svobod ale také stanoví, že sociálních práv se lidé mohou domáhat jenom v rámci zákonů.

A ze zákona jednoznačně vyplývá, že úřady mají právo vstoupit do bytů a domů lidí, kteří o dávku žádají. "V případě, že lidé nedají souhlas se vstupem do obydlí, může  jim být žádost o dávku zamítnuta," rozhodli soudci.

"Když lidé nedají souhlas se vstupem do obydlí, znemožní  provedení sociálního šetření k ověření skutečností rozhodných pro nárok na dávku nebo její výši, může jim být žádost o dávku zamítnuta nebo dávka odejmuta, popřípadě snížena její výše," dodali ve svém verdiktu soudci.


 

 

Právě se děje

Další zprávy