Inflace není žádné drama: Stoupla jen o desetinku

Ekonomika Ekonomika
9. 3. 2011 9:31
Oproti loňskému únoru vzrostly spotřebitelské ceny o necelá dvě procenta
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČSÚ

Praha - Jen o desetinu procenta v porovnání s daty minulého měsíce stoupla v února míra inflace.

Spotřebitelské ceny vzrostly meziměsíčně v únoru proti lednu o 0,1 %.  Může za to růst cen potravin a nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů a tabáku. Meziročně se zvýšily spotřebitelské ceny v únoru o 1,8 % (z 1,7 % v lednu). Konkrétně nejvíce zdražil cukr (o 7,4 procenta).

Vyplývá to z posledních údajů Českého statistického úřadu.

Naopak nižší ceny statistici zaznamenali u oděvů (o 0,9 % a obuvi o 1,0 %). Zlevnily také fotoaparáty a videokamery (o 2,2 procenta).

Brambory jsou letos podstatně dražší

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,1 % a ceny služeb o 0,2 %.

Ve srovnání s úrovní v loňském únoru vzrostly spotřebitelské ceny o 1,8 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v lednu. Důvodem jsou opět zvýšené ceny alkoholu a tabáku. Zdražila také osobní autobusová doprava. Největší nárůst cen statistici zaznamenali u mouky (29,3 procenta) a brambor (o 64,1 procenta).

Meziročně klesly ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 9,9 % a ceny mobilních telefonů o 12,8 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v únoru 1,7 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v lednu.

 

Právě se děje

Další zprávy