Důchody můžeme zvýšit už od října, říká Drábek k DPH

Petr Kučera Petr Kučera
6. 3. 2011 13:17
Zdražení i kompenzace chce ministr prosadit od stejného termínu
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) | Foto: Reuters

Praha - Nynějším penzistům by se jejich starobní důchody mohly mimořádně zvýšit už od letošního října tak, aby to pokrylo chystané zvýšení DPH od stejného termínu.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s tím, že on sám se kloní právě k tomuto řešení.

Vláda by podle něj využila možnosti valorizovat důchody nejen podle inflace z předchozích měsíců, ale zohlednila by také předpokládaný inflační růst právě kvůli zvýšení DPH.

A to přesto, že právě podle Drábkova návrhu pak má vláda od ledna 2012 přijít o dosavadní pravomoc zvyšovat důchody podle svého uvážení nad rámec pevně stanovených pravidel.

Pokud by vláda postupovala standardním způsobem, zvýšila by důchody až od ledna 2012, tedy čtvrt roku po předpokládaném zdražení způsobeném růstem DPH.

Drábek zatím neupřesnil, kolik by tato kompenzace činila. "Nemáme ještě dokončené všechny analýzy, navíc to ani nelze říci půl roku předem," vysvětlil.

Samotná inflace by se podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí zvýšila o 2,6 procenta, pokud by se růst DPH plně promítl do cen, což je však podle Drábka nepravděpodobné.

Drábek chce ve vládě prosadit, aby se k začátku října nejen zvýšila DPH a úměrně tomu i důchody, ale aby ke stejnému datu vzrostlo i životní minimum jako základ pro výpočet dávek hmotné nouze.

 

Právě se děje

Další zprávy