Pravidlo unisex je tu, ženy uzavírejte rychle pojistky

Tomáš Fránek
3. 3. 2011 10:41
Evropský soud rozhodl o tom, že pojistné smlouvy musí být pro všechny stejné
Pojištění auta pro ženy zdraží.
Pojištění auta pro ženy zdraží. | Foto: Policie ČR

Brno -  České pojišťovny zruší výjimky, které umožňovaly levnější pojištění na základě věku nebo pohlaví pro určité skupiny lidí.

Změní se tak především pravidla pro důchodové a životní pojištění a také pojistky vozidel, kde ženy mohly platit nižší částku. Pojišťovny varují, že se tak pojistné prodraží.

České pojišťovny reagují na verdikt Evropského soudu. Ten v úterý zakázal diskriminaci pojištěnců podle pohlaví.

Zdražíme

To, zda je pojištěnec muž nebo žena, nesmí brát pojišťovna v potaz coby rizikový faktor. Pravidla pro pojištění musí pojišťovny změnit do  21. prosince příštího roku.

"Toto rozhodnutí může mít bohužel nepříznivý dopad na klienty," řekl Tomáš Síkora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven a dodává: "Pojistný trh tak možná částečně přijde o svoji pružnost  a konkurenceschopnost kvůli užšímu výběru produktů pro klienty."

Podle asociace pojišťoven bude nový systém znamenat zdražení pojistek.

„Jste-li žena žijící na území Evropské unie a plánujete si zřídit životní pojistku, raději si pospěšte, pojistné pravděpodobně poroste," doporučuje Roger Gascoigne, Partner společnosti KPMG Česká republika.

Je to špatná zpráva

Rozhodnutím Soudního dvora bude podle asociace zasaženo zejména  důchodové a životní pojištění, u nichž se při výpočtu výše penzí zohledňuje průměrný věk dožití.

Upravit se budou muset i pojistky vozidel. "Cena pojištění je nyní, díky výjimce, založena na spravedlivém procesu hodnocení rizik, které díky doložitelným statistickým podkladům nelze považovat za diskriminační," řekl Tomáš Sýkora. 

"Včerejší rozhodnutí je v každém případě špatnou zprávou, a to i pro probíhající diskuze ohledně dalších antidiskriminačních opatření, především týkajících se věku," dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy