ČNB testovala tuzemské banky, dostaly jedna mínus

Ekonomika Ekonomika
1. 3. 2011 10:40
Centrální bance se nezdá výše dividend, kterou si zahraniční majitelé vyplácejí
O peníze v tuzemských bankách se nebojte, říká ČNB
O peníze v tuzemských bankách se nebojte, říká ČNB | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jsou v bezpečí, říká o vašich penězích v tuzemských bankách jejich vrchní hlídač, Česká národní banka.

Banky jsou zdravé a vydrží i další nápor nepříznivého vývoje ekonomiky, pokud by nastal, zjistila centrální banka v nové várce zátěžových testů.

Jen v jednom případě však úplně klidná není, u kapitálové přiměřenosti bank (zjednodušeně řečeno: banky by měly mít po ruce dostatek vlastních peněz, aby za jakýchkoliv okolností ustály potíže).

Pozor na dividendy

Kapitálovou přiměřenost tuzemských bank podle názoru ČNB mohou za mimořádných okolností, kdy by ekonomika padala zpátky do potíží velké krize, ohrozit štědré dividendy. Zahraniční majitelé místních bank si totiž po krizi chtějí přilepšit a vyplácejí dividendu, nad níž centrální banka varovně zsdvíhá prst. Ale jen mírně.

"Jedním z důvodů stability bankovního sektoru je i nadále jeho vysoká kapitálová přiměřenost, která ke konci listopadu 2010 činila 15,4 procenta," uvedla ČNB na svých internetových stránkách. V případě nepříznivého scénáře nazvaného "Neočekávaná recese s výplatou mimořádných dividend" by se kapitálová přiměřenost bankovního sektoru nebezpečně přiblížila hranici osmi procent. "V tomto extrémním případě by se do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti dostalo více bank a kapitálové injekce by činily až 28 miliard korun," píše dále ČNB.

Tři varianty testů

Zátěžové testy, jejichž výsledky jsou extrémně sledované od doby, kdy banky v některých zemích smetla krize, jsou vypracovány pro několik, zpravidla tři varianty vývoje.

ČNB pracovala se třemi, které nazvala "Neočekávaná recese s mimořádnou výplatou dividend", "Neočekávaná recese" a "Základní scénář".

Největší tuzemské banky v minulých dnech zveřejnily své hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí minulého roku. Banka s největším počtem drobných klientů, Česká spořitelna, ohlásila zisk 12 miliard korun. Komerční banka oznámila zisk vyšší zhruba o miliardu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy