Naspořený důchod lidem nesebereme, ujišťuje Drábek

Petr Kučera Petr Kučera, Martin Brabec
22. 2. 2011 15:35
Koalice ladí finální podobu důchodové reformy, která má pomoci zajistit důstojnou penzi
Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí
Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Peníze, které si lidé dobrovolně naspoří v penzijních fondech, mohou být součástí dědictví. "Není tedy pravda, že propadnou státu, pokud důchodce umře předčasně," zdůraznil v úterý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Součástí dědického řízení však budou tyto peníze jen tehdy, jestliže člověk zemře ještě ve spořicí fázi, tedy před odchodem do penze. Zemře-li později, dostanou dědici zbytek naspořených peněz jen tehdy, jestliže se důchodce původně rozhodl pro dvacetiletou výplatu renty. Pokud se však rozhodl pro formu doživotní penze, pak výplata končí jeho smrtí.

K dosud známým informacím o refomě doplnil Drábek na tiskové konferenci další podrobnosti. Mimo jiné potvrdil, že vláda vykompenzuje zdražení způsobené vyšší DPH jak rodinám s dětmi, tak současným důchodcům.

V souvislosti s reformou klesnou povinné odvody zaměstnavatelů o 1,8 procentního bodu, konkrétně odpadne příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (dosud 1,2 % ze mzdy) a povinné úrazové pojištění (dosud 0,6 %). Snížení takzvaných vedlejších nákladů práce má podle Drábka přispět k rozvoji ekonomiky i zaměstnanosti.

Vláda se shodla také na rychlejším sjednocení důchodového věku u mužů a žen.

Vyšší ceny vykompenzujeme, slibuje vláda

Součástí reformy je také sjednocení sazby DPH na 20 procentech. Výjimkou budou jen některé základní potraviny, například mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu - tyto položky mají nadále zůstat ve snížené 10% sazbě.

Kvůli růstu DPH však zdraží ostatní potraviny, nealkoholické nápoje, hromadná doprava, léky, ubytovací služby, výstavba bytů a rodinných domů či vstupné na kulturní akce, tedy další položky spadající nyní do snížené 10% sazby. Tento krok zvýší podle různých odhadů životní náklady o 1,6 až 3,1 procenta.

"Rodinám s dětmi, kde alespoň jeden rodič vydělává, to ale vykompenzujeme zvýšením daňové slevy o 250 korun měsíčně na každé vyživované dítě. Také důchodcům to plně vykompenzujeme valorizací penzí," potvrdil Drábek vládní dohodu.

Zvýší se i částky životního minima, takže úměrně zdražení stoupnou i limity pro pomoc v hmotné nouzi či například pro porodné.

Koalice se také shodla, že valorizace již vyplácených důchodů bude automatická. V plné výši vždy zohlední navýšení cen, jednou třetinou pak zohlední nárůst mezd. "Vzorec pro valorizaci se tedy nemění, ale vláda ztratí pravomoc navyšovat důchody mimořádně nad takto stanovená pravidla," vysvětlil Drábek.

Penze prý od října neklesnou

Už od letošního října vláda musí změnit současný průběžný systém tak, aby se zmenšily rozdíly mezi různými příjmovými skupinami v poměru výše důchodů vůči předchozím výdělkům. Úpravy jsou nutné kvůli loňskému rozhodnutí Ústavního soudu.

Lidé s nadprůměrně placenými příjmy tedy zřejmě dostanou ze státního systému vyměřeno o trochu více než by dostali dosud, naopak většina ostatních (70 procent) si mírně pohorší.

Drábek však ujistil, že každoroční valorizace tento pokles plně pokryje, takže ani tyto důchody v praxi neklesnou.

Současně klesne takzvaný strop pro placení pojistného ze šestinásobku na čtyřnásobek průměrné mzdy. Nadprůměrně vydělávající lidé tak sice i nadále budou do systému odvádět více peněz, ne však v tak výrazném nepoměru k budoucí penzi jako dosud.

Strop se tedy vrátí na úroveň z roku 2009 - před úsporným balíčkem exministra financí Eduarda Janoty. Takzvaná Bezděkova komise nicméně navrhovala pokles na třínásobek průměrné mzdy.

Rovnost pohlaví v roce 2041

Drábek také připomněl, že již předchozí vláda rozhodla o postupném zvyšování odchodu věku do důchodu. Průběžně se zvyšuje o dva měsíce ročně, u žen o čtyři měsíce ročně. Pro obě pohlaví se nakonec penzijní věk sjednotí, což je v souladu s pravidly Evropské unie.

Koalice se nyní shodla, že je potřeba tempo sbližování důchodového věku urychlit. "Od 2019 se u žen zvýší ze čtyř na šest měsíců. Vyrovnání pohlaví tak dosáhneme už v roce 2041, o několik let dříve oproti původnímu plánu," upřesnil Drábek. Proti dosavadnímu zvýhodnění žen hovoří i fakt, že se podle statistik dožívají v průměru vyššího věku než muži.

"Následně bude důchodový věk zvyšován všem lidem, a to tempem dva měsíce za rok v souladu s očekávaným vývojem naděje dožití bez explicitního určení finálního důchodového věku," dodal Drábek.

Dobrovolně do 35 let

Ekonomičtí ministři se dohodli na parametrech důchodové reformy minulý čtvrtek. Spoření v penzijních fondech bude dobrovolné a v zásadě jen pro lidi mladší 35 let.

Reforma umožní takzvaný dobrovolný opt-out, tedy vyvedení části peněz ze státního (průběžného systému). Půjde o vyvedení tří procent sociálního pojištění na soukromé individuální účty u penzijních společností.

Podmínkou však budou další dodatečné vlastní platby minimálně ve výši dvou procent ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění.

"V některých zemích musí každý rozhodnout už při své první ekonomické aktivitě. My ale považujeme za nevhodné nutit někoho, kdo si například jenom při studiu přivydělává na brigádě, aby se hned na celý život rozhodl, jestli zůstane ve státním systému nebo bude spořit ve fondu," vysvětlil Drábek.

Koalice také předpokládá, že právě do 35 let věku jsou už výdělky lidí poměrně stabilizované, zatímco v nižším věku jde všechno na zařizování domácnosti či rodiny. "Zároveň ale v 35 letech ještě zbývá dost času na to pořádně si naspořit do doby odchodu do penze,"dodal Drábek.

 

Právě se děje

Další zprávy