Tykačův Czech Coal chce v teplárnách spalovat šťovík

Karel Toman
23. 2. 2011 22:47
Spalování biomasy je trend, na Plzeňsku jí vloni spálili 3x víc než rok předtím
Foto: Reuters

Most - Skupina Czech Coal Pavla Tykače se poohlíží po štědrých státních dotacích na spalování biomasy.

V teplárnách v Žatci a Žluticích chce pálit šťovík, který teď pokusně pěstuje v rekultivovaných povrchových dolech na Mostecku spolu s dalšími energetickými plodinami, jako je japonský topol nebo čínský rákos.

S pěstováním energetického šťovíku, odrůdy Uteuša, v oblastech po zemědělské rekultivaci začala společnost Rekultivace z portfolia Czech Coal spolu s chomutovským pracovištěm Výzkumného ústavu rostlinné výroby v roce 2003. Dnes dosahují plochy osázené Tykačovým šťovíkem 60 hektarů.

Výnosy zatím až pětkrát nižší

"Odborníci mimo jiné zkoumají, zda by se v budoucnu mohl šťovík stát rekultivační plodinou. Jde totiž o rostlinu hluboce kořenící a s velmi výrazným vlivem na vlastnosti půdy," sdělila mluvčí společnosti Růžena Martínková.

Kromě japonského topolu a čínského rákosu by tak společnost Rekultivace ráda otestovala i pěstování křídlatky, která však jako nepůvodní druh potřebuje povolení ze strany státní správy.

Biomasa je ale zatím pro Czech Coal spíš zklamáním. Oproti předpokladům jsou totiž zatím výnosy energetických plodin až pětkrát nižší.

"Na rozdíl od odhadů ve výši zhruba 20 tun z hektaru se pohybují na úrovni čtyři až osm tun," upřesnila mluvčí Martínková. "Největší vliv na produkci má v podmínkách zdejšího regionu zřejmě nedostatek srážek, i když dosahované výnosy se o mnoho neliší od jiných míst v republice, která jsou na srážky bohatší," dodala.

Rozšíření pěstování a spalování biomasy se ale společnost Rekultivace nevzdává.

"Závisí to na několika podmínkách jako je právě existence blízkého menšího zdroje spalování s dotační podporou, ale například i zavedení umělého zavlažování a pořízení techniky na lisování biomasy dle potřeb odběratele," uzavřela Martínková.

Největší kotel na biomasu hřeje v Plzni

Spalování biomasy je teď v energetice trend - jednak předchází hrozícímu nedostatku uhlí a jednak s pomocí dotací pomáhá plnit kvóty obnovitelné energie, ke kterým se Česko zavázalo EU.

Vloni v květnu například společnost Plzeňská teplárenská zprovoznila po 22 měsíční výstavbě největší zařízení v České republice na výrobu energie z biomasy. Výkon nového energobloku je 11,5 megawattu elektrických a 35 MW tepelných.

Teplárna bude spalovat téměř veškerou produkci biomasy v okolí Plzně. Z 90 procent tvoří palivo dřevní štěpka, z deseti procent peletky z energetických rostlin. Potenciál biomasy ale vidí teplárny právě v cíleně pěstované biomase. Zemědělci z okolí Plzně ji podle serveru tzb.info zkoušejí pěstovat druhým rokem. V roce 2010 od nich teplárna odkoupila bezmála 30 tisíc tun, tedy třikrát více než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy