Pokuta za kartel výrobců pracích prášků je 29 milionů

ČTK ČTK
21. 2. 2011 14:52
Henkel pokutu platit nemusí, dostal pardon za svoji spolupráci s úřadem
Kauzu úřad vyšetřoval tři roky
Kauzu úřad vyšetřoval tři roky | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Devětadvacet milionů korun budou muset podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zaplatit firmy Procter&Gamble Rakona a Reckitt Benckiser za prokázaný kartel. Kolik zaplatí první zmiňovaná firma a kolik druhá, úřad neuvedl.

Podle antimonopolního úřadu se tyto dvě firmy a s nimi ještě Henkel domlouvaly na cenách pracích prášků, aviváží a prostředků na mytí nádobí.

Henkel však pokutu platit nebude muset, protože to byl právě on, který ÚOHSu poskytl informace vedoucí k odhalení kartelu.

Šlo o deset let starou záležitost

Místopředseda ÚOHS Michal Petr agentuře ČTK sdělil, že firmy koordinovaly svůj postup při stanovení cen v letech 2000 až 2004. Reckit Benckiser se kartelu účastnil do roku 2002. "Kartel jsme kvalifikovali jako zakázanou dohodu o přímém a nepřímém určení cen, popřípadě jiných obchodních podmínek," uvedl Petr.

Antimonopolní úřad zahájil vyšetřování před třemi lety. Razie ve firmách tehdy provedla také Evropská komise. Kartel se podařilo odhalit díky přiznání Henkelu, který požádal ÚOHS o úplnou imunitu v rámci takzvaného leniency programu. Ten dává možnost firmám žádat o prominutí sankce výměnou za poskytnutí informací o kartelu, který dosud nebyl ÚOHS znám. V tomto případu bylo také poprvé v ČR použito takzvané narovnání, které dává firmám šanci vyváznout s nižší pokutou, pokud poskytnou dobrovolně úřadu důkazy o kartelu.

Aktuální rozhodnutí vydal ÚOHS začátkem února. Není dosud pravomocné a firmy se proti němu mohou odvolat.

 

Právě se děje

Další zprávy