Přituhuje, Komárek nabídl za Sazku nově 2,8 miliardy

Radek Pecák Radek Pecák
21. 2. 2011 15:05
Soud poslal do Sazky předběžného správce, objevují se nové nabídky akcionářům
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

* Soud poslal do Sazky předběžného správce, advokáta, který lividoval Českou lotynku * Vítek nabízí, že koupí celou Sazkou za miliardu korun * Komárek zvýšil nabídku na 2,8 miliardy plus další výhody

Praha - Podnikatel Karel Komárek v nejnovější nabídce akcionářům společnosti Sazka uvádí, že poskytne firmě 2,8 miliardy jako okamžitou finanční injekci. Jeho krok přichází v den, kdy Městský soud v Praze rozhodl, že nad majetkem bude dohlížet předběžný správce, advokát Josef Cupka.

Komárek také reaguje na postup Radovana Vítka (exkluzivní rozhovor s ním ZDE), který chce Sazku převzít za miliardu korun.

"Skupina KKCG (Karla Komárka - pozn. red.) je připravena okamžitě společnosti Sazka poskytnout finanční prostředky ve výši 2,8 mld. korun, a to formou navýšení základního kapitálu společnosti. Skupina KKCG získá cca 67 % akciový podíl ve společnosti Sazka," uvádí se v prohlášení Komárkova podnikatelského impéria. Komárek také garantuje sportovním svazům přes 11 miliard během následujících 15 let.

Soud poslal správce

Soud jmenováním předběžného správce vyhověl právě miliardářům Vítkovi a Komárkovi. Jejich další žádosti - například aby Sazka nesměla bez souhlasu správce provádět jakékoliv finanční operace nad 500 tisíc korun nebo aby byl ustanoven takzvaný věřitelský výbor - však zamítl.

Soud v rozhodnutí uvádí, že je třeba, aby správce dohlížel "na realizaci všech podstatných úkonů dlužníka". Také má předběžně zjistit, jak velký majetek Sazka skutečně má a přezkoumat její účetnictví.

Soudcem určený správce Cupka má s firmami v insolvenci bohaté zkoušenosti. Podle agentury ČTK působil a působí také jako konkurzní správce v desítkách firem, zkušenosti má i s loterijní společností. V letech 1998 až 1999 dohlížel nad vyrovnáním závazků po neúspěšné České lotynce, od roku 2005 působil jako správce konkurzní podstaty v konkurzu na osobní majetek Václava Fischera, byl i konkurzním správcem v Čedokinvestu nebo strojírenském podniku ČKD motory. V prosinci 2004 byl jmenován konkurzním správcem Harvardského průmyslového holdingu, konkurz byl ale po půl roce zrušen. Necelé tři roky pak Cupka působí také jako konkurzní správce Chemapolu.

Sazce se tak do značné míry ještě víc komplikuje běžný provoz. Už před určením správce její vedení přiznalo, že insolvenční řízení je komplikací pro běžný chod firmy.

Sazka chce spolupracovat

Přesto podle svého mluvčího rozhodnutí soudu vítá: "Jsme přesvědčeni, že předběžný správce potvrdí, že v Sazce vše probíhá dle zákona a nedějí se zde žádné nepravosti. S předběžným správcem je SAZKA, a.s., připravena plně spolupracovat.," uvádí se ve stanovisku, které Sazka rozeslala médiím.

Sazka je ve finančních potížích kvůli splácení dluhopisů vydaných kvůli stavbě pražské O2 Arény, kterou chce nyní prodat.

O nejstarší loterijní firmu a její majetek má zájem víc firem. Vedení Sazky se předběžně dohodlo s Pentou a eInvestem Martina Ulčáka na jednání o finanční pomoci a podle pondělního prohlášení mluvčího Sazky už má tato spolupráce konkrétní výsledek. Sazka z těchto peněz uhradila jistinu dluhopisů ve výši 4 miliony euro.

 

Právě se děje

Další zprávy