Shoda na penzích: Spoření ve fondech nebude povinné

Petr Kučera Petr Kučera
17. 2. 2011 19:45
Ministři se dohodli na parametrech důchodové reformy
Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí
Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ekonomičtí ministři se dohodli na parametrech důchodové reformy. Spoření v penzijních fondech bude dobrovolné a v zásadě jen pro lidi mladší 35 let.

"Prostředky na individuálních penzijních účtech budou spravovat stávající penzijní fondy, projdou ale transformací a takzvaným přelicencováním," řekl po jednání ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Konečnou podobu reformy by měla schválit vláda příští středu.

Dobrovolných pět procent

Reforma umožní takzvaný dobrovolný opt-out, tedy vyvedení části peněz ze státního (průběžného systému). Půjde o vyvedení tří procent sociálního pojištění na soukromé individuální účty u penzijních společností.

Podmínkou však budou další dodatečné vlastní platby minimálně ve výši dvou procent ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění.

DPH vzroste na 20 procent

"Výpadek příjmů na sociální pojištění bude financován zvýšenými příjmy ze sjednocené sazby DPH," říká Drábek.

Sazba daně z přidané hodnoty by se měla sjednotit na 20 procentech, dohodli se ministři. Výjimkou jsou některé základní potraviny, například mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu.

Zřejmě však zdraží ostatní potraviny, nealkoholické nápoje, hromadná doprava, léky, ubytovací služby, výstavba bytů a rodinných domů či vstupné na kulturní akce, tedy další položky spadající nyní do snížené 10% sazby.

Vstup do dobrovolného spoření bude dlouhodobě umožněn lidem mladším 35 let, původně se hovořilo o hranici 40 let věku. Své rozhodnutí pak nebudou moci zrušit ani ze systému vystoupit.

Lidé, kterým bude v době vstupu zákona v platnost více než 35 let, se budou moci rozhodnout ke vstupu do systému jen do 31. prosince 2012. "Na realizaci svého rozhodnutí budou mít šest měsíců, vstup do systému individuálních účtů jim bude umožněn právě v druhém pololetí roku 2012," dodává ministr.

Z kapitalizačního systému individuálních účtů budou vypláceny pouze doživotní penze. Nepůjde si tedy vybrat úspory jednorázově, což však nejde ani u státního (průběžného) systému.

Lidé si však budou moci zvolit k doživotní penzi výplatu penze pozůstalostní pro svého manžela či manželku maximálně po dobu tří let, případně rentu na dobu určitou. V průběhu spoření budou individuální úspory předmětem dědického řízení.

Stávající fondy zůstanou

Prostředky na individuálních penzijních účtech budou spravovat stávající penzijní fondy, jež projdou transformací a přelicencováním. Každý nový zájemce o správu individuálních penzijních úspor bude moci založit novou penzijní společnost, pokud splní zákonné požadavky.

Penzijní společnosti povinně nabídnou čtyři investiční profily včetně fondu investujícího výhradně do českých státních dluhopisů pro občany preferující jistotu státní garance.

"Systém stávajících dobrovolných úspor na stáří se státním příspěvkem bude zachován," říká Drábek. Zlepší se výrazně možnosti zhodnocování prostředků klientů oddělením majetku správce a účastníků.

Vláda slibuje, že trh finančních zprostředkovatelů bude přísně regulován tak, aby se minimalizovaly obchodní náklady penzijních společností a aby došlo k zprůhlednění vztahu poradce a jeho klienta.

 

Právě se děje

Další zprávy