Hušák slíbil soudu, že nebude hýbat majetkem Sazky

Zdeněk John
17. 2. 2011 10:44
Vedení Sazky a její finanční zachránci Penta a eInvest se radí, jak postupovat dál
V O2 Aréně létají vzduchem motorky při každé freestylové show. Mezi věřiteli a Sazkou zase létají obvinění, zda chce Sazka manipulovat se svým majetkem, i když je v insolvenčním řízení
V O2 Aréně létají vzduchem motorky při každé freestylové show. Mezi věřiteli a Sazkou zase létají obvinění, zda chce Sazka manipulovat se svým majetkem, i když je v insolvenčním řízení | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sazka slíbila v oficiálním prohlášení pro Městský soud v Praze, že během insolvenčního řízení, které je proti ní vedeno, nebude prodávat ani převádět na jiné firmy žádný větší majetek. Reagovala tak na návrh největších věřitelů, podnikatelů Karla Komárka a Radovana Vítka, aby do Sazky byl dosazen předběžný správce a firmu řídil věřitelský výbor.

Nové prohlášení Sazky je dalším krokem na cestě k rozhodnutí, zda nejstarší loterijní firma v Česku skončí v úpadku či se mu vyhne.

V souvislosti s O2 Arénou, kvůli níž se Sazka ocitla v potížích a o jejímž prodeji jedná s několika zájemci, píše právník loterijní firmy, že "není v jejím majetku". Aréna skutečně formálně patří firmě Bestsport, jejímž majitelem je občanské sdružení Zelený ostrov. "Prodejem arény by nemohlo dojít k dispozici s majetkem dlužníka (Sazky - pozn. red)," píše Sazka v prohlášení pro soud.

Právě složité vazby mezi Sazkou, O2 Arénou, Bestsportem a Zeleným ostrovem se snaží v nejnovějším stanovisku zaslaném soudu rozplést Vítkův advokát Tomáš Rybář. Uvádí přitom, že tato majetková konstrukce jen umožňuje Sazce uměle zvyšovat svoje aktiva (tvrzením, že sama Sazka má velkého věřitele: Bestsport).

Komárek na počátku tohoto týdne požádal soud, aby Sazce zabránil dělat jakékoliv finanční operace vyšší než půl milionu korun i další operace, které by umožnily vyvést ze Sazky majetek jinam. Chce toho dosáhnout právě s pomocí předběžného správce, tedy institutu, s nímž počítá insolvenční zákon.

Oba magnáti, kteří kontrolují dluhy Sazky v celkové výši zhruba čtyři miliardy korun, ještě nedostali zaplacenu "ani korunu", jak prakticky shodně uvedli v prohlášeních jejich právníci.

Sazka se sice dohodla na finanční záchraně s Pentou a eInvestem Martina Ulčáka, ale jednání se zadrhla a peníze zatím nejsou na cestě. Penta, která počítá s injekcí ve výši zhruba dvou až tří miliard, se obává, aby dluhy Sazky dramaticky nenarostly dřív, než bude mít dění ve firmě pod kontrolou.

Penta, eInvest a Sazka mají další kolo jednání naplánované na dnešek.

Přesně před měsícem, 17. ledna, začalo u Městského soudu v Praze insolvenční řízení. Návrh podal Radovan Vítek, který postupně skoupil dluhopisy, směnky a další dluhy Sazky. Stejnou taktiku později začal uplatňovat i Karel Komárek, jehož nabídku na převzetí Sazka odmítla.

Vítek poté, co se přidal ke Komárkově snaze dosadit do Sazky předběžného správce, napsal k soudu vyjádření, v němž popisuje obavy z úniku majetku Sazky přes firmy, v nichž má Sazka velký majetkový podíl, například Agro Tera, Business Centre Service, KPS Media či Sportlease.

"Mezi Sazkou a těmito firmami existuje úzké majetkové i personální propojení, může proto docházet k trasakcím, které jsou v rozporu s insolvenčním zákonem," píše Vítkův právník Rybář v podání k soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy