České dřevo stojí nejvíc v okolí, stavby zdraží o 20 %

Karel Toman
16. 2. 2011 11:37
Dřevostavba, která vloni stála milion korun, teď vyjde až o 200 tisíc dráž
Účetní pravidla Evropské unie navíc dovolují, aby se dluhy vzniklé v PPP nezapočítávaly do dluhu státu. "Je možné, že toto pravidlo vzniklo v čase, kdy členy EU byly země s jinou kulturou, jako je ta naše," myslí si Juraj Mesík. "Vláda se ale zavazuje tyto obrovské půjčky splácet, a to už za pár let. Nemůže se tedy tvářit, že to není její dluh," vysvětluje odborník, proč šedé účetnictví PPP nezakryje zářez, které stavby na státním futru udělají. V PPP podle něj leží riziko dalšího zadlužování státu.
Účetní pravidla Evropské unie navíc dovolují, aby se dluhy vzniklé v PPP nezapočítávaly do dluhu státu. "Je možné, že toto pravidlo vzniklo v čase, kdy členy EU byly země s jinou kulturou, jako je ta naše," myslí si Juraj Mesík. "Vláda se ale zavazuje tyto obrovské půjčky splácet, a to už za pár let. Nemůže se tedy tvářit, že to není její dluh," vysvětluje odborník, proč šedé účetnictví PPP nezakryje zářez, které stavby na státním futru udělají. V PPP podle něj leží riziko dalšího zadlužování státu. | Foto: Karel Toman

Jihlava/Třebíč - Dřevo, které zpracovatelům nabízejí místní těžařské firmy, je nejdražší ve střední Evropě.

V Rakousku a Německu stojí kubík kulatiny smrku 85 až 93 eur. "Nám chtěl dodavatel kulatinu prodat i za 108 eur," tvrdí nákupčí dřeva v tuzemské firmě Haas Fertigbau Karel Salák.

Cena řeziva na stavby vzrostla za poslední půlrok o pětinu. Za takové ceny už na českém trhu nenachází odbyt. Firmy proto omezují provoz, propouštějí a raději dovážejí levnější řezivo ze zahraničí.

"Pokud jste loni zaplatil za smrkové řezivo pět tisíc za kubík bez DPH, dnes to je až šest tisíc korun," tvrdí majitel malé pily na Kroměřížsku, který si nepřál být jmenován, aby neměl potíže s dodávkami kulatiny. Té je teď totiž na trhu velký nedostatek.

Dřevostavba za milion zdraží o 200 tisíc

Podle Zdeňka Valného z Asociace českomoravských dřevozpracovatelů v některých případech těžaři chtějí za kulatinu i 2700 korun za kubík, tedy zhruba 112 eur.

Například řezivo na střechu rodinného domu, které loni stálo 100 tisíc korun, tak momentálně ve stejné pile přijde na 120 tisíc. Hrubá dřevostavba za milion korun přijde kvůli současnému zdražení řeziva o 200 tisíc dráž.

Za takové ceny už místní dřevozpracovatelé své řezivo, ale i výrobky jako třeba dřevotřískové desky, neprodají. "Ceny řeziva už teď neodpovídají ceně kulatiny. Máme německého majitele a ten se rozhodl řezat míň a dokoupit v zahraničí, protože tam mají některé firmy ceny nižší," tvrdí nákupčí firmy Haas Fertigbau.

České pily ztrácejí v regionu konkurenceschopnost. "Zdražujeme, abychom s rostoucí cenou vlákniny nevytvářeli ztrátu, tím ale zároveň ztrácíme zákazníky," tvrdí Jan Rudolf ze společnosti Kronospan.

Ani zdražování řeziva však podle dřevozpracovatelů nestačí náklady na nebývale  vysoké vstupní ceny kulatiny pokrýt.

Na vině jsou Lesy ČR, zní z terénu

Lesní správa Židlochovice zde těží dřevo a obnovuje les metodou takzvaných obnovných bloků.
Lesní správa Židlochovice zde těží dřevo a obnovuje les metodou takzvaných obnovných bloků. | Foto: Ondřej Besperát

"Zakázky, které jsme dostali, jsme museli odmítnout, abychom neprohlubovali ztráty," tvrdí majitel třebíčské společnosti Haus Spezi Josef Prajsner. "Obchodní vztahy jsou poškozeny, dva měsíce nebyla možnost nakupovat kulatinu, a když nedodáte včas, zákazníky už těžko získáváte zpět, zvlášť ty zahraniční," potvrzuje Prajsner.

Podle lidí z oboru je vina hlavně na podniku Lesy České republiky a na jeho tendrech na lesnické práce na rok 2011. Podle na podzim vypsaných tendrů se mělo od začátku roku 2011 pracovat ve všech 108 územních jednotkách Lesů ČR. Ještě počátkem ledna měl však státní podnik podepsány smlouvy jen s vítězi na 44 územích. V dodávce kulatiny tak nastal jiným způsobem nenahraditelný výpadek.

"Takto vysoké ceny jsou nastaveny z výběrových řízení státního podniku Lesy České republiky," vysvětluje jednatel odborného webového serveru Czechtimber.cz Robert Babuka, že k zvýšení cen a zdržení přispěla samotná soutěž státního podniku, která měla jako jediné kritérium nabízenou cenu za práce v lesích.

Lesy ČR: Firmy mohou za problém samy

Těžařské firmy tak často v soutěži nabídly přemrštěné ceny, jen aby se k zakázce Lesů dostaly. Mnohé z nich pak ale podle lidí z oboru své nabídky stáhly, protože za ceny, které Lesům nabídly by dřevo na trhu neudaly.

"Firmy, které tendry s Lesy ČR podepsaly, jsou podle uzavřených smluv skutečně nuceny kulatinu za tyto ceny prodávat. Otázka ale je, jestli to někdo za tuto cenu bude kupovat. A to asi nebude, protože to je ekonomická sebevražda," myslí si Babuka.

Lesy ČR ale zodpovědnost odmítají. "Firmy šly do tendrů a nabídly ceny, jaké nabídly. Lesy ČR neovlivňují ceny dřeva v následném obchodním řetězci," tvrdí mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík.

"Za chod privátní firmy je zodpovědný její management. Odmítáme, že by za problémy dřevozpracujících firem mohly Lesy České republiky nebo transparentně vypsaný tendr," dodává mluvčí, podle kterého si mají pily sehnat víc dodavatelů dřeva, než jen státní podnik a nebo kupovat dřevo na elektronické burze. Současnou cenu dřeva na trhu označil Boublík za „spravedlivou."

Prohlédněte si nejhezčí dřevěné domy roku 2010

Ceny mohou ještě růst

Mnohé pily a dřevozpracovatelské firmy už každopádně omezují výrobu a propouštějí. Nejznámější případ je pila v Ostravici, která v regionu s 12,5 % zaměstnaností poslala na úřad práce 99 zaměstnanců.

"Propustili jsme všechny a čekáme co bude," potvrzuje ředitel Pily Ostravice Karel Bystřický. „Po tendrech kulatinu za míň než 2,5 tisíce nekoupíte, to nemůžeme ekonomicky zvládnout, za tu cenu to nikdo nekoupí," dodává.

Majitelé pil se však obávají, že se situace nezlepší, ani až se těžba naplno rozběhne, a že ceny dál porostou. "Pokud se něco diametrálně nezmění, těžařské firmy budou muset kulatinu prodat za podmínky, které nasmlouvaly s Lesy, takže ceny půjdou spíš nahoru," odhaduje majitel nejmenované pily na Kroměřížsku.

Tlak na růst ceny dřeva navíc ještě zvyšují dotace, které stát vyplácí za spalování dřevní biomasy. Podle dřevozpracovatelů přitom kvůli těmto dotacím mizí v kotlích tepláren a elektráren i primární suroviny jako štěpka i vlákninové dříví.

 

Právě se děje

Další zprávy