Kalousek to s optimismem přehnal. HDP rostl jen o 2,3 %

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 2. 2011 9:20
HDP v posledním čtvrtletí rostl o 2,9%, za celý rok o 2,3%. Méně, než se čekalo
Na menším růstu se podepsaly i nižší maloobchodní tržby v prosinci.
Na menším růstu se podepsaly i nižší maloobchodní tržby v prosinci. | Foto: Jan Langer

Praha - Optimismus byl předčasný, výkon české ekonomiky se v loňském roce nezvýšil tak, jak se čekalo.

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt za celý loňský rok o 2,3 procenta, zatímco ministr financí Miroslav Kalousek ještě na konci ledna měnil svůj odhad na růst o 2,5 procenta.

V posledním čtvrtletí rostla ekonomika v meziročním srovnání o 2,9 procenta, se srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta. I to je o dost méně, než experti předpovídali. Trh počítal s meziročním růstem ve čtvrtletí o 3,2 procenta.

"Dynamika růstu měřená mezičtvrtletními čísly ukazuje, že česká ekonomika rostla ve čtvrtém čtvrtletí polovičním tempem oproti třetímu kvartálu 2010, kdy se rostla o 1 procento. V meziročním srovnání ale díky nízké srovnávací základně mírně zrychlila z 2,8 procenta na 2,9 procenta," konstatovala analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

Slibná čísla z října a prosince podle ní srazily slabé prosincové výsledky maloobchodu, slabší výsledek průmyslu i služeb.

"Hlavním  tahounem domácí ekonomiky byl tradičně export. Kladného salda obchodní bilance jsme dosáhli v celém posledním čtvrtletí. Navíc v prosinci, kdy obchodní bilance v před krizových letech dosahovala většinou výrazně záporného salda, jsem dosáhli loni 1 miliardy přebytku," doplnil analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Přestože však byl růst ekonomiky pomalejší, než experti očekávali, v blízké budoucnosti žádný významný zvrat nevidí. "Česká ekonomika těží z hospodářského oživení, zejména u našich západních sousedů v Německu. Tamním firmám dodává významná část českých firem. Očekáváme, že německá ekonomika poroste i letos, a to o 2,3 procenta, což by mělo pomoci té české k růstu o 2,4 procenta," předpověděl Jiří Moser řídící partner poradenské firmy PricewaterhouseCoopers v České republice.

V odhadu letošního vývoje ale nejsou analytici jednotní. Helena Horská z Raiffeisenbank předpokládá, že růst české ekonomiky letos zpomalí na 1,5 procenta.

"Očekáváme, že i náš klíčový motor růstu - Německo - ubere na rychlosti z 3,5 procenta v roce 2010 na 2,5 procenta. Kromě pomalejšího růstu zahraniční poptávky se obáváme dopadu fiskálních úspor do rozpočtu domácností a následně do jejich spotřeby. Také investiční aktivita nebude tak silná, neboť v roce 2010 byla podpořena solárním boomem," vysvětlila Horská.

 

Právě se děje

Další zprávy