Snížené platy vyvolávají emoce, propadly se o tisíce

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 2. 2011 6:04
Škrty bolí všechny, některé navíc "zlobí" i utajené kroky a chybné postupy
Letos sice klesnou platy soudců o pět procent, ale do budoucna budou nižší než dřív.
Letos sice klesnou platy soudců o pět procent, ale do budoucna budou nižší než dřív. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První výplatní pásky roku představovaly pro řadu lidí pořádné zklamání. Zejména pokud je jejich zaměstnavatelem stát.

Úspory na mzdových nákladech pocítili hasiči, policisté, úředníci, ale i soudci a poslanci. Pro ty byly nové výplatnice největším překvapením. Sice si odhlasovali snížení platů o pět procent a zdanění náhrad, málokdo z nich si však propočítal, kolik peněz reálně na účet dostane.

Jak informoval server Týden.cz, který porovnával prosincovou a lednovou výplatnici jednoho z poslanců, volení zástupci lidu mají měsíčně k dispozici přibližně o dvacet tisíc méně. Kromě pětiprocentního snížení mzdy se jim náhrady zdanily patnácti procenty a k tomu se ještě připočítávají k takzvané superhrubé mzdě, čímž zvyšují srážky na sociální a zdravotní pojištění.

Soudci: platy nám nerostou už léta

O pět procent se letos snížily i platy soudců, což pro ně znamená nižší plat v řádu tisíců. Prezident Soudcovské unie České republiky ale upozorňuje, že spolu s tímto snížením byla schválena i další úprava platů.

"Bez jakéhokoliv projednání bylo potichu schváleno snížení platové základny z původního trojnásobku průměrného platu v nepodnikatelské sféře na 2,5 násobek. Pod rouškou pětiprocentního snížení na letošní rok tak došlo k velmi zásadnímu snížení platu do budoucna," upozornil prezident unie Tomáš Lichovník.

Platy soudců jsou navíc už léta zmražené. "Od roku 2002 byly, tuším, jen jeden nebo dva roky, kdy naše platy nebyly zmražené," upozornil Lichovník.

Zatímco tak v roce 2002 byl základ soudcovského platu 3,6 násobek průměrné mzdy ve státní sféře, loni to bylo 2,5 procenta a letos po pětiprocentním snížení 2,3 procenta.

Policisté a hasiči: dopady pocítíte

Odboráři zastupující zájmy hasičů a policistů se už do svého ministra Radka Johna o víkendu pořádně obuli.

"Výplatní pásky pro nás bohužel žádným překvapením nebyly. I když pan ministr neustále tvrdil, že se mzdy sníží jen o 6,3 procenta, ve výsledku klesly platy u policistů o 15 procent a u hasičů až o 18 procent," upozornil 1. místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Alexander Burda.

 Jako příklad uvedl civilní zaměstnankyni policie, s maturitou, která vydává správní rozhodnutí a jedná s veřejností. "Po dvaceti letech u policie má plat 12 tisíc čistého, od ledna jí klesl plat o dva tisíce," dodal Burda.

Platové tabulky sice podle něj počítají se snížením o 10 procent, ale šéfové krajských ředitelství mají tak hubené rozpočty, že museli seškrtat i řadu příplatků. Zároveň se snížil počet civilních zaměstnanců policie, jejichž počet je navázaný na počet uniformovaných policistů. "Celou řadu věcí může vykonávat civilní zaměstnanec, ne policista. Ale právě jejich stavy ses snižují, ale agendu nám nikdo neubírá. My neříkáme, že se nemá škrtat, ale že se má škrtat po analýze," upozornil Burda.

Podle něj už nyní na řadě služeben šetří náklady poměrně kuriozními způsoby - mizí rychlovarné konvice, aby se neplýtvala energie, z lustrů se vyndávají zářivky a žárovky. Před časem se dokonce v jednom z krajů na služebnách snímaly kohoutky na teplou vodu.

Unie bezpečnostních složek, která krom hasičů a policistů zastupuje i Vězeňskou službu, o víkendu pohrozila s napodobením akce lékařů Děkujeme, odcházíme. S dalšími odborovými svazy se UBS shodne na požadavku na demisi ministra Johna.

Kalousek propouštěl, Drábek dal volbu šéfům

S menší výplatou v řádu tisíců musí počítat i zástupy státních úředníků. Zatímco ministerstvo financí ve svých úřadech volilo cestu snížení stavů, aby platy nemusely klesat, ministr práce a sociálních věcí nechal rozhodnutí na svých podřízených.

"Každý náměstek nebo ředitel odboru měl nařízeno ušetřit 10 procent na mzdových nákladech. Jak to udělal, zda snižováním stavů nebo platů, to záleželo na něm," uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

 

 

Právě se děje

Další zprávy