20 miliardám dotací do inovační ekonomiky hrozí kolaps

Karel Toman
15. 2. 2011 22:40
Příští týden rozhodne, jestli se zástupci ohrožených projektů obrátí na Nečase
Foto: JRC

Praha/Brno - Šestice těch podivných zkratek (viz box) má českou ekonomiku ve světové hospodářské soutěži vyšvihnout o slušných pár příček nahoru. Ukrývá totiž budoucích centra toho posledního, v čem západ stačí konkurovat východu - aplikovaného výzkumu a inovací.

Místo toho ale teď hrozí výstavbě těchto takzvaných českých center excelence rozklad. Celkem 20 miliard dotací na tyto už připravené náročné mezinárodní projekty se totiž zadrhlo.

Problém nastal podle zdrojů oslovených Aktuálně.cz v komunikaci mezi ministerstvem školství a dvěma direktoráty Evropské komise - pro regionální rozvoj (Regio) a pro hospodářskou soutěž (Competition).

Jde o pracovní místa

  • Centra excelence jsou známa pod zkratkami ELI, SUSEN, ICRC, CEITEC, IT4I a BIOCEV. Dohromady mají stát zhruba 21 miliard korun a Česko je vloni schválilo jako své národní favority pro evropské dotace z operačního programu Věda a výzkum pro inovace (VaVpI).
  • Například ELI (Extreme Light Lnfrastructure) má být špičkové výzkumné středisko v Dolních Břežanech s nejvýkonnějším laserem světa pro aplikovaný výzkum ve fyzice, nových materiálech, optice či nanovědách. Na našem území jde o jediné z plánovaných 40 nejvýznamnějších výzkumných center v Evropě.
  • Podobného rozsahu a kvalit má dosahovat i všech pět zbývajících center. Ať už na poli klinického výzkumu v brněnském ICRC, udržitelné energetiky v středočeském SUSEN, biotechnologií a pokročilých materiálů v brněnském CEITEC a středočeském BIOCEV, nebo  informatiky okolo ostravského superpočítače v IT4I.
  • Každé z těchto center bude stát přes 50 milionů euro (v průměru 3,3 miliardy korun na každý projekt) a prochází proto zvláštním schvalovacím režimem Evropské komise.
  • Dotace dostanou jen projekty v regionech pod ekonomickým průměrem EU, aby podpořily hospodářský rozvoj v dosud zaostávajících oblastech. Aplikovaný výzkum totiž firmám v regionu přinese konkurenční výhodu a lidem práci a větší platy.

Proplacení dotací už nabralo několikaměsíční zpoždění, původně měly být na účtech žadatelů na podzim loňského roku. Vysokým školám a dalším institucím, které do přípravy projektů vložily mnohamilionové sumy, už neproplacené dotace působí potíže v cash flow. A pokud se projekty neuskuteční, peníze pro ně budou ztraceny úplně.

Hrozí nenahraditelná škoda

"Hrozí velké riziko, že ty projekty zkolabují, je to ten nejhorší možný scénář, oni jsou schopni si to ujasňovat až někdy do podzimu," řekl Aktuálně.cz  dobře informovaný zdroj, který si nepřál zveřejnit své jméno, aby výsledek jednání o dotace s Evropskou komisí neohrozil.

"Pro českou ekonomiku by to byla naprosto nenahraditelná škoda," dodal zdroj. Pokud v jednání nedojde k zásadnímu průlomu, jsou proto zástupci projektů podle informací deníku odhodláni obrátit se s žádostí o pomoc na předsedu vlády Petra Nečase.

"Samozřejmě víme o potížích, které toto zpoždění žadatelům projektů působí," ujišťuje v reakci za ministerstvo školství mluvčí dotačního programu Věda a výzkum pro inovace (OP VaVpI) Radek Melichar. Se zástupci projektů už proto podle něj vytvořil rezortní odbor evropských dotací platformu, na které o možných řešeních pravidelně jedná.

Na vině je handrkování úřadů a vyhazovy

Konkrétní důvody zdržení nebyly schopny tiskové odbory Evropské komise v Bruselu, ani jejího zastoupení v Praze sdělit, mluvčí jen přehazovali zodpovědnost z direktorátů Regio na Competition a opačně.

Dotaz po konkrétních důvodech zpoždění nechal bez odpovědi i tiskový odbor ministerstva školství.

"To zdržení je teď zejména na straně komise. Ale to co se stalo na ministerstvu tomu určitě nepomohlo," tvrdí šéf jednoho z šestice zmíněných projektů (ani on si nepřeje být jmenován). Naráží tak na  zářijové personální zemětřesení právě v sekci evropských dotací rezortu školství.

Jednání se tak zaseklo na dvou frontách.

Zaprvé na straně Evropské komise. Dotační program VaVpI totiž schválilo ředitelství Evropské komise nazvaném Regio po připomínkování ředitelství pro hospodářskou soutěž Competition.

Komise nechce křivit trh

Competition se ale před časem ozvalo s dalšími připomínkami, kvůli kterým jednání o proplacení peněz projektům přerušilo. Podle všeho totiž pojalo podezření, že projekty mohou pokřivit v Česku trh. Například na projektu SUSEN při Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy se podílí společnost Škoda výzkum.

Foto: Aktuálně.cz

"Financování takového projektu by mohlo být vnímáno jako dotace tržnímu subjektu," shrnuje podstatu obav Evropské komise děkan fakulty informatiky brněnské Masarykovy univerzity a člen předsednictva Rady vysokých škol Jiří Zlatuška. "Podobný problém je i u některých jiných institucí," dodal.

"Komisi jde o to, aby se tak nepodkopávaly firmy, které už na českém trhu fungují," shrnuje ředitel jednoho z projektů.

A tady vstupuje do hry druhý problém - ztráta "institucionální paměti" po personálních otřesech na českém ministerstvu školství. Není navíc vyloučeno, že samotné personální rošády na odboru dohlížejícím nad desítkami miliard těsně před tím, než mají být poslány, mohly obavy komise vyvolat.

"To podezření je jistě na místě. V okamžiku kdy se taková věc stane, si eventuálních chyb snáze všimnou, než kdyby neměli důvod to podrobněji prověřovat," myslí si třeba děkan Zlatuška.

Stačilo říct: "Nezajímá, nazdar!"

Na odvrácení námitek Evropské komise tak české straně v rozhodující chvíli chyběli zkušení úředníci

"Kdyby teď na ministerstvu školství seděl někdo, kdo zná tu historii, tak může po komisi vystartovat a říct: Pardon, to, že teď vytahujete nějaké problémy, nás nezajímá, protože tady jste nám už jednou podepsali, že ten operační program je v pořádku. Nazdar," vysvětluje jeden z úředníků, který při loňském propouštění na rezortu školství přišel o místo.

Místo toho ministerstvo na debatu s komisí přistoupilo, a tím vlastně uznalo, že tu možný problém se skrytou veřejnou podporou soukromých firem je.

Rezort školství to ale odmítá. To, že se otázka možného problému v podobě veřejné podpory ekonomickým subjektům neřešila, padá podle mluvčího Melichara naopak na hlavu odvolaného vedení sekce eurofondů. Řadu pochybností komise se podařilo vyvrátit, dotace se vyjednat podaří, vzkazuje ministr Dobeš po svém mluvčím.

Zástupci projektů oceňují, že se s nimi ministerstvo začalo konečně bavit a nechtějí proto o zadrhnutých dotacích příliš mluvit, aby výsledek neohrozili. Mimo záznam ale upozorňují, že na jednání plánovaném na příští týden končí legrace.

Zasáhne Nečas?

"Dohodli jsme se, že pokud nedojde k zásadnímu průlomu, budeme se snažit ponouknout premiéra, aby zvednul telefon a na Evropskou komisi zatlačil," tvrdí zmíněný zdroj.

Foto: TOP 09

Kolaps projektů tak teď hrozí hlavně kvůli rostoucímu zpoždění.

"Bylo by mimořádně neobvyklé, kdyby podobně velké projekty Komise úplně zastavila," hodnotí vyhlídky Jan Vitula, kterého ministr Dobeš v září propustil z postu šéfa odboru evropských dotací na ministerstvu školství. "Jednání ale může nabrat skluz i tři čtvrtě roku, což bude znamenat, že se už projekty nedají realizovat. Například pro projekt ELI to může být úplně fatální," dodává Vitula.

"Může to dopadnout dobře a nestane se téměř nic," uvažuje děkan Zlatuška. "Pokud to ale dopadne špatně, ty vynaložené náklady nebudou uznatelné. A to by samozřejmě mělo na vysoké školy velké finanční dopady."

Případná ztráta dotací by podle něj znamenala, že se Česká republika začne propadat v závodě konkurenceschopnosti, "kde všichni běží ze všech sil."

 

Právě se děje

Další zprávy