Důkaz krize ve stavebnictví: Skansce klesl zisk

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 2. 2011 11:11
Skanska loni snížila čistý zisk o 11 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Stavebnictví krizi ještě zdaleka nenechalo za sebou. Díky vládním škrtům se to zdaleka netýká jen malých či středních stavebních firem, jak dokazují hospodářské výsledky stavebního kolosu Skanska.

Čistý zisk největší stavební firmy v Česku se loni snížil meziročně o 11 procent na 1,01 miliardy korun. Tržby se propadly dokonce o 22 procent a dosáhly 24,3 miliardy. O výsledcích informovalo vedení společnosti.

Firmě se naopak podařilo zvýšit prodeje svých nových bytů. Zatímco v roce 2009 jich prodala 269, loni našlo kupce 415 bytů Skansky.

Zlepšení situace zatím šéfové firmy nečekají. "Náš odhad je, že rok 2011 bude stejně těžký, nebo dokonce těžší než rok 2010," řekl generální ředitel Skansky Dan Ťok. Firma loni zaměstnávala o pět procent lidí méně než v roce 2009. Propouštět museli i konkurenti Skansky Strabag a Metrostav

Kromě krizové vlny, která stavebnictví zasáhla se zpožděním, stále pomalým růstem na trhu s bydlením, bude kolosům jako je Skanska komplikovat situaci zejména omezení veřejných zakázek na dopravní stavby.

Právě pozemní stavitelství totiž navzdory krizi udržovalo své tempo, i když bytová výstavba prudce brzdila.

Hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku dnes oznámila i mateřská firma Skansky. Stejnojmenný koncern ze Švédska hospodařil ve čtvrtém čtvrtletí 2010 se ziskem před zdaněním 1,25 miliardy švédských korun (asi 3,4 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy