Tempo růstu inflace zvolnilo. Nyní je 1,7 procenta

Radek Pecák Radek Pecák
9. 2. 2011 9:22
Analytici se tentokrát ve svých odhadech příliš netrefili
Zvýšené ceny pohonných hmot nakonec neměly takový vliv
Zvýšené ceny pohonných hmot nakonec neměly takový vliv | Foto: Reuters

Praha - Nejnižším tempem za posledních více než pět let vzrostly v letošním lednu spotřebitelské ceny v porovnání s předcházejícím měsícem. Přírůstek byl sedm desetin procenta. Meziroční růst dokonce zpomalil. Poklesl z prosincových 2,3 procenta na lednový údaj 1,7 procenta.

Zpráva, kterou vydal Český statistický úřad je  poměrně překvapivá, protože analytici očekávali podstatně vyšší meziroční růst.

Na zvýšení spotřebitelských cen se v lednu podílelo zejména zvýšení cen elektřiny o 4,8 %, zemního plynu o 1,7 %, tepla a teplé vody o 1,8 %, vodného o 6,1 % a stočného o 5,6 %. Čisté nájemné se zvýšilo o 1,7 %. Stále pokračoval růst cen pohonných hmot, který v lednu činil 2,0 %. Průměrná cena benzinu Natural 95 dosáhla 33,47 Kč/l a byla nejvyšší ve své historii.

Zlevnily oděvy a boty

Růst cen pokračoval i v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny olejů a tuků vzrostly o 3,5 %, ovoce o 2,5 %, mléka o 3,7 %, a nealkoholických nápojů o 2,2 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák se zvýšily ceny lihovin o 4,9 %.

Naopak na snižování cenové úrovně působil pokles cen oděvů o 3,6 % a obuvi o 4,6 % v důsledku výprodejů. Z potravin se snížily ceny chleba o 2,7 %, běžného pečiva o 1,4 % a zeleniny o 1,7 %. O jedno až dvě procenta klesly především ceny chladniček a mrazniček, mobilních telefonů, televizních přijímačů, fotoaparátů a videokamer, hraček, sportovních potřeb.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,5 % a ceny služeb o 0,8 %.

Rohlíky a chleba jsou oproti loňsku dražší o deset procent

Zpomalení meziročního cenového růstu statistici zdůvodňují tím, že ve většině oddílů spotřebního působil vliv výrazného zvýšení cen u některých položek v lednu 2010.

Největší vliv na zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly nadále (i přes zpomalení jejich růstu) ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v lednu i ceny bydlení. Vyšší než loni byly zejména ceny běžného pečiva o 10,6 %, mouky o 27,9 %, mléka o 10,8 %, másla o 15,1 %, jedlých olejů o 20,6 %, ovoce o 13,6 %, brambor o 58,2 %, kakaa o 18,2 %. V bydlení vzrostly ceny elektřiny o 4,8 %, zemního plynu o 9,2 %, tepla a teplé vody o 2,9 %, vodného a stočného shodně o 6,1 %.

Naopak nižší než loni byly ceny oděvů o 3,8 % a obuvi o 3,4 %. Ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost klesly o 3,0 %, ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 9,5 % a ceny mobilních telefonů o 12,5 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v lednu 1,6 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v prosinci.

 

Právě se děje

Další zprávy