Novým členem bankovní rady ČNB bude Lubomír Lízal

ČTK ČTK
7. 2. 2011 12:16
Jmenování provede prezident Václav Klaus v úterý

Praha - Prezident Václav Klaus jmenuje novým členem bankovní rady České národní banky ekonoma Lubomíra Lízala. Informaci uvedl server Česká pozice a ČTK ji potvrdil informovaný zdroj.

Jednačtyřicetiletý Lízal nahradí Roberta Holmana, kterému v neděli 13. února vyprší šestiletý mandát, napsal server. Nového člena bankovní rady Klaus jmenuje v úterý.

Prezident zároveň potvrdí na následující funkční období ve funkci člena bankovní rady Pavla Řežábka.

Lízal je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV), docentem ekonomie na institutu CERGE Univerzity Karlovy a vědeckým pracovníkem Národohospodářského ústavu AV. Specializuje se na ekonomii transformace, aplikovanou mikroekonomii, struktury trhu, správu a řízení podniků a životní prostředí.

Dříve působil jako externí konzultant pro Světovou banku a jako hodnotitel pro Evropskou komisi. V letech 2003 až 2008 byl ředitelem Národohospodářského ústavu AV ČR (NHÚ) a CERGE Univerzity Karlovy v Praze.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky také zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Rada má podle zákona sedm členů, kteří jsou vybíráni na šestileté funkční období. Nikdo nesmí zastávat funkci člena bankovní rady více než dvakrát.

V současné době stojí v čele bankovní rady guvernér Miroslav Singer, členy jsou viceguvernéři Vladimír Tomšík a Mojmír Hampl a vrchní ředitelé Robert Holman, Pavel Řežábek, Kamil Janáček a Eva Zamrazilová.

 

Právě se děje

Další zprávy