Nepřátelé smířeni: Penta může zachraňovat Sazku

Radek Pecák Radek Pecák
7. 2. 2011 13:45
Vedení Sazky se dohodlo na záchranném plánu, peníze už má na účtu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Bestsport

Praha - Teprve v neděli se dosud úhlavní nepřátelé - Sazka a investiční skupina Penta usmířili. Výsledkem je dohoda, podle níž Penta, která vlastní konkurenční sázkovou kancelář Fortuna, společně s E-investem Martina Ulčáka mohou finančně vyvést Sazku z insolvenčního řízení a poskytnout jí i zdroje na další rozvoj.

Struktura akcionářů přitom zůstane zachována. Nejde tedy o scénář, který původně Penta požadovala, tedy vykoupení finanční pomoci stoprocentním podílem v Sazce. "E-Invest a Penta uzavřeli dohodu o strategickém partnerství s cílem odvrátit hrozbu úpadku společnosti," uvedl Pavel Kořan, předsedy Českého svazu tělesné výchovy, který je hlavním akcionářem Sazky.

Podle pondělního prohlášení šéfa Sazky Aleše Hušáka a předsedy ČSTV Kořana, dostanou společnosti Penta a E-Invest Martina Ulčáka podíl na zisku, jejich zástupci zasednou v řídícím výboru. Bližší informace o dohodě s Pentou Sazka nezveřejní.

Hušák uhájil své křeslo

Součástí dohody je ale také to, že budou staženy soudní žaloby. Generální ředitel Aleš Hušák uhájil své funkce ve vedení Sazky a zůstává i předsedou představenstva společnosti.

"Jsem přesvědčen, že naše dohoda s E-invest a Sazkou je tím nejlogičtějším řešením. O Sazku se zajímáme již řadu let. Opakovaně jsme pomáhali řešit její financování a otevřeně jsme deklarovali, že nemáme zájem o žádné nepřátelské převzetí," uvedl Marek Dospiva, partner investiční společnosti Penta.

Vlastníci dluhopisů díky této dohodě dostanou vyplacenu i dlužnou část jistiny, peníze má podle Hušáka již Sazka připravené na účtu. Radovan Vítek, který loterijní gigant poslal do insolvence, byl s dohodou seznámen a akceptoval ji.

"Akcionářům Sazky garantuji roční příspěvek ve výši 200 milionů korun," uvedl také Hušák na tiskové konferenci. Právě část akcionářů ale přitom ještě v pátek připravovala jeho svržení. Teď budou muset dohodu o partnerství Sazky, E-Investu a Penty posvětit.

"Valná hromada by se měla uskutečnit v řádném termínu 16. dubna," uvedl na dotaz Aktuálně.cz předseda ČSTV Pavel Kořan. Podle něho nebyly splněny podmínky pro svolání mimořádné valné hromady, o kterou žádal například Český olympijský výbor. "Valnou hromadu požaduje jen 12, místo nutných 24 sportovních svazů," dodal Kořan. 

Sazka je v insolvenčním řízení

Akcionáři loterijní společnosti jsou občanská sdružení, která působí v tělovýchově a sportu. Největším je s téměř 68 procenty Český svaz tělesné výchovy. "Zatím jsem přesvědčen, že takto vysoký podíl budeme v Sazce vlastnit i nadále," sdělil Kořan, podle něhož za investice, které E-invest a Penta do Sazky vloží, ČSTV nebude žádným svým majetkem ručit. 

Sazka čelí problémům kvůli splácení dluhů z výstavby sportovní arény ve Vysočanech. Od 17. ledna s ní navíc soud vede insolvenční řízení na návrh podnikatele Radovana Vítka. Ten skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy