Češi a Poláci vidí budoucnost z Evropanů nejrůžověji

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 2. 2011 17:29
Třetina Čechů počítá s tím, že se letos bude mít lépe.
Spolu s Poláky jsou Češi největšími optimisty v Evropě.
Spolu s Poláky jsou Češi největšími optimisty v Evropě. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Středoevropský ostrůvek optimismu v jinak pesimistické Evropě tvoří Česko a Polsko. V průzkumu v celkem 25 zemích světa to zjistila společnost Ipsos společně s agenturou Reuters.

Celá polovina respondentů v tomto průzkumu zhodnotila rok 2010 jako nepříznivý, přesto 51 procent dotázaných z celého světa věří, že letošní rok bude lepší.

Těmi, kdo loňský rok hodnotí nejhůře, se stali Maďaři. Plných 78 procent dotázaných jej označilo za špatný pro sebe a vlastní rodinu. Že se budou mít lépe věří v 18 procentech případů.

Na druhém místě nejhůře hodnotili loňský rok Španělé, špatně se mělo 62 procent z nich, ale zlepšení letos čeká pouze 18 procent lidí.

Oproti tomu Poláci si na loňský rok stěžovali v 57 procentech a radostné vyhlídky očekává 30 procent z nich. Češi se sice neměli tak špatně, negativně rok 2010 hodnotí 45 procent lidí, ve zlepšení letos věří 47 procent lidí.

Kam se ale středoevropané hrabou na optimistické Brazilce - plných 74 procent z nich s jistotou očekává, že se letos bude mít lépe než v loňském roce. Podobně optimističtí jsou i obyvatelé Indonésie (61 procent) a Mexika (60 procent).

"Řada aktuálních problematických témat diskutovaných napříč Evropskou unií mají za následek i menší důvěru evropských národů v další vývoj. I přes všechny plusy či minusy je potěšitelné, že česká populace patří v porovnání s ostatními evropskými zeměmi mezi ty optimističtější," komentovala průzkum Tatiana Wartuschová, Account Director Ipsos Public Affairs.

 

Právě se děje

Další zprávy