První dva daňové ráje se otvírají kontrolám z Česka

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 2. 2011 9:48
Ministerstvo uzavřelo smlouvy se ostrovy Man a Guernsey.
Dohody s daňovými ráji mají ztížit podvody při placení daní.
Dohody s daňovými ráji mají ztížit podvody při placení daní. | Foto: Reuters

Praha - Ukrývat své příjmy v daňových rájích možná už brzy bude pro Čechy obtížnější než dosud.

Česká republika totiž se dvěma takovými ráji uzavřela dohody o výměně informací v daňových záležitostech. Jedná se o ostrovy Guernsey v Lamanšském průlivu a Man v Irském moři. Obě místa sice spadají pod britské království, ale mají vlastní daňové zákony.

Tyto dohody v nejbližších dnech posoudí i vláda. A nemělo by zůstat jen u nich. "Jedná se o významný nástroj v boji proti daňovým únikům s pozitivním dopadem na veřejné rozpočty. Je proto v zájmu České republiky uzavřít co nejvíce podobných dohod, v tuto chvíli se nachází v různé fázi vyjednávání další tři smlouvy, z toho jedna těsně před uzavřením," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Česká daňová správa tak bude mít možnost prověřit, zda jsou peníze českých firem i jednotlivců uložené v těchto zemích řádně zdaněné. "A to bez ohledu na to, zda jsou potřebné informace v držení bank nebo jiných finančních institucí," upozornil generální ředitel Jan Knížek, šéf daňové správy.

Mezinárodní smlouvy vycházejí z nových standardů OECD a jsou výsledkem tlaku mezinárodního společenství na daňové ráje. Než začnou dohody platit, musí projít schvalovacím procesem v Česku i v zemích, kterých se týkají.


 

Právě se děje

Další zprávy