Papírové padesátikoruně zbývají poslední dva měsíce

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 2. 2011 10:52
Od dubna už padesátikorunou v papíru nezaplatíte.
Bankovka s Anežkou Českou za dva měsíce opustí peněženky Čechů.
Bankovka s Anežkou Českou za dva měsíce opustí peněženky Čechů. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už jen poslední dva měsíce budou Češi tahat z peněženek padesátikorunové bankovky. Už od prvního dubna přestane být padesátikoruna výjimečná - tím, že má svou papírovou i kovovou verzi.

Bankovní rada České národní banky se rozhodla papírovou verzi s podobiznou Anežky České stáhnout kvůli jejich menší odolnosti.

"Mince mají mnohonásobně vyšší životnost než bankovky. Zatímco mince vydrží v oběhu desítky let, bankovky se musí měnit každé tři až čtyři roky," vysvětlil člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Pavel Řežábek.

To je důvod, proč centrální banka přestala nové papírové padesátikoruny tisknout už v roce 2006, od té doby do oběhu přibývají pouze dvoubarevné padesátikorunové mince. Mezi lidmi je mincí už téměř čtyřnásobně více než bankovek - těch koluje stále ještě 16 milionů, zatímco mincí už je více než 62 milionů kusů.

Bankovky za mince si lidé mohou až do konce března příštího roku vyměnit v jakékoliv bance v Česku, od dubna 2012 do března 2017 pak pouze v pobočkách České národní banky.

Padesátikorunová mince je na světě o pár měsíců déle než bankovka ve stejné hodnotě. Do oběhu byla uvedena v dubnu 1993 a první dva roky byla ražena v mincovně v německém Hamburku. Ve stejném roce získala i prestižní ocenění Best Trade Coin udělované magazínem World Coin News.

Bankovku nové české měny po oddělení Slovenska si mohli lidé poprvé ohmatat v říjnu 1993. Její podobu s portrétem Anežky České na líci vytvořil stejně jako u ostatních českých bankovek výtvarník Oldřich Kulhánek.

Po ukončení platnosti padesátikorunových bankovek bude v Česku v oběhu šest druhů bankovek a šest druhů mincí.

Obrazem: Jak ČNB představovala novou pětitisícovku


 

Právě se děje

Další zprávy