Vedení Sazky vybralo investora, malí akcionáři se bouří

Zdeněk John
31. 1. 2011 16:34
Jednání o Sazce vstoupila do finále. Firma chce oznámit, koho požádá o finanční pomoc
Aleš Hušák, generální ředitel loterijní společnosti Sazka
Aleš Hušák, generální ředitel loterijní společnosti Sazka | Foto: Ludvík Hradilek

* Minoritní akcionáři se spojují, aby svolali valnou hromadu Sazky * Sazka u soud přiznala majetek ve výši 15 miliard, dluhy ve výši necelých 10 miliard * Vítek údajně našel společnou řeč s eInvestem Martina Ulčáka

Praha - Tajenka v případu Sazka se blíží k rozuzlení, ačkoliv zdaleka ještě neznáme všechna písmenka.

Představenstvo loterijní společnosti si vybralo variantu, kterou mu doporučuje také největší akcionář, ČSTV. Podnikatel Martin Ulčák, který prostřednictvím své firmy eInvest nabídl Sazce a svému příteli, generálnímu řediteli Aleši Hušákovi, finanční záchranu, dostane nejspíš přednost před dalšími nabídkami Penty a Synotu.

Kudy z bažin?

Proti této variantě se v pondělí postavili někteří menšinoví akcionáři Sazky.

K Českému olympijského výboru (dvě procenta podílu v Sazce) se připojilo Sdružení sportovních svazů (3,56 % v Sazce) v žádosti o svolání valné hromady společnosti. Oba podílníci chtějí ochránit svůj majetek v Sazce a prosazují, aby do ní vstoupil "skutečný" investor.

"Je to stejné jako celé ty roky, Hušák ovládá Sazku, nikoliv my majitelé, i když navenek říká něco jiného," řekl Aktuálně.cz představitel sdružení, které také patří k menšinovým vlastníkům loterijní společnosti.

Ulčák - stále favorit 

Ulčák byl favoritem už v minulých dnech, protože jako jediný nepožadoval podíl ve firmě, teď se však situace podstatně změnila.

Realitní magnát Radovan Vítek, který skoupil dluhy Sazky v celkovém objemu tři miliardy korun, je ochoten s Ulčákem jednat a podle dostupných informací mohou vytvořit tandem, který - ať už s Hušákem či bez něj - Sazku vyvede z finančních bažin.

U Městského soudu v Praze stále běží insolvenční řízení, které rozjel právě Vítek. Sazka soudu napsala, že její majetek činí 14,16 miliardy korun (z toho pohledávky 10,5 miliardy). Naopak závazky Sazky přiznává ve výši 9,4 miliardy.

Ulčák má podle svých slov připraveno přes 200 milionů korun, zatím blíže neuvedl, kde vezme další stamiliony potřebné k záchraně Sazky. Majitel Vítkovic Jan Světlík, o němž se spekulovalo, že dodá Ulčákovi potřebné peníze, takový výklad popřel. Podle některých zdrojů Ulčákovi finančně může pomoci silná skupina pražských podnikatelů ze stavebnictví i jiných oborů, kteří mají dobré vztahy s místními politiky.

Radovan Vítek má nejen peníze, ale teď i silnou vyjednávací pozici, protože vlastní zhruba 35 procent dluhopisů. Všechny důležité dohody, které chce Sazka učinit v příštích hodinách nebo dnech, může tedy účinně blokovat, nebo naopak stejně účinně navrhovat a prosadit.

Rozhodnou držitelé dluhů

Aleš Hušák v rozhovoru pro pondělní HN řekl, že firma, kterou 16 let držel v rukách pevněji než její majitelé, zváží žádost o moratorium. To je novinka, která se v českých zákonech objevila podle zahraničních vzorů před třemi a půl lety spolu se soudní ochranou před věřiteli.

Sazka by mohla získat tři měsíce klidnějšího života, aniž by kdokoliv další mohl využít toho, že jí kdysi půjčil peníze. S takovým postupem - tedy s moratoriem - by však musela souhlasit nejméně polovina držitelů dluhopisů.

Ale je také možné, že to ani nebude třeba. Pokud se Ulčák s Vítkem dohodnou, bude i pro realitního magnáta výhodnější, aby Sazka z insolvence vybruslila s restrukturalizačním plánem, nikoliv jako firma v úpadku.

Sazka je v potížích především kvůli hale ve Vysočanech, kolem které už se rojí zájemci. Všichni kolem Sazky říkají, že hala bude rychle na prodej, Aleš Hušák k tomu dodává, že možná on jediný ví, jak to právně udělat. Aréna totiž slouží jako zástava za dluhopisy, a jejím prodejem se závazky vůči jejich majitelům nijak nesníží. "Prodej arény by ale mohl řešit bankovní úvěry či směnky," řekl ale Hušák v HN.

 

Právě se děje

Další zprávy