Softwaroví piráti se z firem přesunují do domácností

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 1. 2011 7:50
Rychle přibývá lidí, které piráti podvedli při nákupu na internetu
Znáte původ programů, které používáte?
Znáte původ programů, které používáte? | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zodpovědnější přístup firem, více zlodějů v domácnostech a rostoucí počet podvedených zákazníků předpovídá pro letošní rok protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA).

Podle jejích zjištění si totiž české firmy stále více uvědomují riziko, které při používání nelegálních programů podstupují. Svědčí o tom fakt, že se míra pirátství se mezi podniky v Česku v loňském roce snížila o 3 procenta. Tato tendence bude podle aliance pokračovat.

"Pokud se podezření z pirátství prokáže, firmy za to letos zaplatí o 4 procenta více než v předchozích letech. Průměrná výše kompenzace určené poškozeným výrobcům softwaru se tak vyšplhá na 260 tisíc korun," upozornil tiskový mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Nejen výše pokuty, ale i opletačky se zákonem a záznam v trestním rejstříku jsou hlavním důvodem, proč se stále více firem snaží pirátských kopií programů zbavit.

Hlavní motivace: konkurence a pomsta

Používání nelegálních kopií představuje pro řadu společností úsporu za drahé licence na originální programy. Ale jen do doby, než si jejich výhody všimne konkurence nebo některý z naštvaných zaměstnanců.

Podle zjištění BSA totiž na polovinu odhalených případů firemního pirátství upozornily konkurenční firmy, kterým se taková nelegální výhoda pochopitelně nelíbí.

Plných čtyřicet procent upozornění pak pocházelo od zaměstnanců firem, které nelegální software používají. Motivace v drtivé většině případů, podle BSA v 71 procentech, byla jednoznačně pomsta zaměstnavateli.

Domácnosti kopírují stále víc

Zatímco manažeři soukromých firem postupně od využívání pirátských kopií ustupují, v českých domácích počítačích se těchto programů objevuje stále více.

Podle BSA se pirátství rozmáhá v průměru o dvě až tři procenta ročně. „Tlačí jej nahoru zejména vyšší počet osobních počítačů a snadný přístup k internetu, kde lze nelegální software snadno dohledat," uvedl Jan Hlaváč.

Mnohem rychleji než vědomého používání nelegálního softwaru ale v Česku přibývá těch, kdo pirátskou kopii koupili prostřednictvím internetu v domnění, že se jedná o originální program. Počet případů se ročně zvyšuje až o 40 procent spolu s tím, jak Češi stále častěji nakupují prostřednictvím internetu.

Podívejte se na elektronické novinky z veletrhu CES v Las Vegas:

Kromě toho, že se takto podvedení lidé vystavují nebezpečí postihu kvůli používání nelegální kopie, riskují i vlastní citlivé údaje.

"Stahování pirátských programů ani jejich nákup z druhé ruky není bez rizika. Takový software často bývá nakažen viry či slouží jako zadní vrátka pro internetové zločince, kteří je využívají k ovládnutí počítače a získání osobních údajů, třeba přístupu k bankovnictví či jiným osobním datům," upozornil Hlaváč.

Podle loňského zjištění BSA se v Česku používá nelegálně asi 37 procent veškerých programů. České softwarové firmy tak přichází o tržby ve výši 3,6 miliardy korun. Novou míru pirátství bude aliance znát letos v květnu.

 

Právě se děje

Další zprávy