Zmizelé povolenky za 400 milionů se našly za hranicemi

Karel Toman
28. 1. 2011 10:05
Většina z 1,3 milionu povolenek je na světě, na účtech majitelů ale ještě ne
Dým stoupající z celulózky na pobřeží Bajkalu.
Dým stoupající z celulózky na pobřeží Bajkalu. | Foto: Reuters

Praha - Většina z 1,3 milionů emisních povolenek ukradeních minulý týden z databáze českého správce rejstříku povolenek společnosti OTE, se našla. Na účtech původních majitelů ale stále nejsou.

"Správci národních rejstříků Německa a Estonska potvrdili, že v současné době se na jimi spravovaných účtech vyskytují námi hledané povolenky v celkovém objemu 610 tisíc kusů. Potvrzení dalších cca 500 tisíc kusů na účtech registrovaných ve Velké Británii očekáváme," sdělil v tiskové zástupce akciové společnosti OTE Jiří Šťastný.

"Také ostatní povolenky do objemu 1 306 000 kusů jsou lokalizovány," dodal.

Podle OTE minulý týden ztrátou povolenek z českého rejstříku vyvrcholilo několik po sobě jdoucích krádeží emisních povolenek i v dalších evropských rejstřících. OTE teď  situaci řeší s Policií ČR a s provozovateli všech evropských rejstříků.

Předem promyšlený útok

Minulý týden zmizelo 470 tisíc povolenek z účtu brněnského obchodníka Blackstone Global Venture a pravděpodobně tou dobou také 700 tisíc povolenek skupiny ČEZ. Věc už šetří protikorupční policie.

Možný pokus o krádež celkem 1,3 milionů "českých" emisních povolenek za zhruba 430 milionů korun proběhl podle OTE neautorizovanými transakcemi celkem na pěti účtech a podle byl předem a dobře promyšlený.

"Způsob provedení a rychlost problematických transakcí přes jednotlivé účty ukazují na promyšlené jednání, při kterém část převodů byla realizována přes účty různých evropských rejstříků během několika minut," sdělil v tiskové zprávě Šťastný.

Zároveň přiznal, že motivaci organizátora tohoto činu nedokáže odhadnout, protože všechny emisní povolenky mají své unikátní sériové číslo a jsou snadno dohledatelné. OTE je také hned v den, kdy zmizely, dala k dispozici policii i burzám pro případné řešení takzvaných futures obchodů a obchodů s finančními deriváty.

Evropské úřady pak 19. ledna rozhodly o zastavení vnitrostátních a mezinárodních převodů emisních povolenek v celé Evropě.

"Původní odhad doby přerušení emisního obchodování nejméně do 25. ledna 2011 se vzhledem k rozměru problému výrazně prodlouží," sdělil zástupce OTE.

První případ v Česku


Podle Šťastného není chyba v bezpečnosti informačního systému OTE. Ten přitom firma po několikaměsíční přípravě zavedla po předchozím ohlášení právě minulý týden.

Jde o inovovanou verzi se zabezpečením používaným v mnoha bankovních systémech, a podle OTE ho za dostatečně bezpečný označil i správce evropského rejstříku CITL, zodpovědný Evropské komisi za kompatibilitu a bezpečnost datových přenosů.

Hlavní je teď pro OTE vrácení povolenek na účty původních držitelů a obnova důvěry v emisní obchodování.

Emisní povolenky přidělují jednotlivé vlády producentům skleníkových plynů. Pokud výrobce povolenou kvótu emisí nevyčerpá, může přebývající emisní povolenky prodat tomu, kdo je potřebuje. Evropská unie takto chce motivovat továrny a elektrárny k pořizování čistějších technologií.

"Konzultoval jsem to s kolegy a pokud jde o ztrátu emisních povolenek z databáze, jde u nás o první případ," řekl mluvčí útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.

V zahraničí už však policie podobný případ zaznamenala, když se v listopadu ztratilo z rumunského registru výrobce cementu Holcim ztratilo 1,6 milionu povolenek.

 

Právě se děje

Další zprávy