Uhlí od Bakaly budou elektrárny kupovat o 13% dráž

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 1. 2011 10:00
Společnost NWR oznámila ceny pro rok 2011
,,Matěj, usměj se! Mam naděje, že maš tež nogi umyte," hecují se polští havíři. Ze stropu crčí voda, která je kvůli rozpuštěným minerálům slaná. Na důlních světlech jsou z ní místy i 30 centimetrů dlouhé krápníky. Vodu odčerpává vzduchové čerpadlo zvané ,,babač", vzduch na čelo ražby žene ohromná roura pod stropem zvaná lutna. Teploty na pracovišti ve vysokém vlhku přesto atakují třicítku a člověk je do minuty mokrý jako myš.
,,Matěj, usměj se! Mam naděje, že maš tež nogi umyte," hecují se polští havíři. Ze stropu crčí voda, která je kvůli rozpuštěným minerálům slaná. Na důlních světlech jsou z ní místy i 30 centimetrů dlouhé krápníky. Vodu odčerpává vzduchové čerpadlo zvané ,,babač", vzduch na čelo ražby žene ohromná roura pod stropem zvaná lutna. Teploty na pracovišti ve vysokém vlhku přesto atakují třicítku a člověk je do minuty mokrý jako myš. | Foto: Karel Toman

Amsterdam - O třináct procent dráž bude těžební společnost New World Resources (NWR) Zdeňka Bakaly prodávat letos elektrárnám takzvané energetické uhlí.

Firma sídlící v Holandsku se s odběrateli dohodla na ceně 71 eur, tedy asi 1720 korun za tunu. V letošním roce platili odběratelé 63 eur za tunu energetického uhlí.

Plán těžby je stejný jako vloni

Cena koksovatelného uhlí, která se sjednává pouze na čtvrtletí, zůstane na úrovni z konce roku 2010, tedy v průměru 163 eur za tunu. Mírně se zvýší jen průměrná cena koksu a to o 1 procento na 339 eur za tunu.

NWR současně s novými cenami oznámila své plány na letošní rok. Počítá s tím, že podobně jako v letošním roce vytěží 11 milionů tun uhlí. Předpokládaný objem vyrobeného koksu je 800 tisíc tun, tedy o 200 tisíc tun méně než loni.

Podívejte se, jak se těží uhlí v Česku

 

Právě se děje

Další zprávy