Komise Česko dvakrát varovala, teď ho žaluje kvůli DPH

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 1. 2011 16:51
Česká republika a sedm dalších států špatně použilo v zákonech zvýhodnění při placení DPH pro cestovní kanceláře
Komise původně varovala 13 států, osm včetně Česka nezareagovalo.
Komise původně varovala 13 států, osm včetně Česka nezareagovalo. | Foto: Evropská komise

Brusel - Ani po varování neopravila Česká republika legislativu týkající se DPH a teď bude spolu s dalšími sedmi státy čelit žalobě Evropské komise.

Ta si bude na Česko, Finsko, Francii, Itálii, Polsko, Portugalsko, Řecko a Španělsko stěžovat u Soudního dvora Evropské unie, protože do svých zákonů nesprávně začlenily předpisy o DPH pro cestovní kanceláře. Tím tyto země údajně narušily hospodářskou soutěž mezi jednotlivými cestovkami.

Takzvaný zvláštní režim ziskové přirážky má cestovním kancelářím usnadnit uplatňování DPH na balíčky služeb poskytované v různých zemích. Toto zvýhodnění ale mohou uplatnit jen cestovní kanceláře, které balíčky prodávají přímo zákazníkům a ne dalším prodejcům.

Maďaři, Britové i Lotyši se polepšili včas   

V osmi žalovaných zemích však tento systém do zákonů nezačlenili správně a výhodu mohou uplatňovat i cestovky, které balíčky jen prodávají dál. "Dochází tak k narušování hospodářské soutěže mezi cestovními kancelářemi, protože některé kanceláře jsou daněmi zatíženy více než jiné," uvedla ve zprávě Evropská komise.

Začleněním těchto předpisů do legislativy jednotlivých států se zabývala už v roce 2006, tehdy zjistila pochybení u třinácti zemí. Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko a Spojené království ale od té doby své zákony odpovídajícím způsobem upravily.

Dřív, než přistoupila k žalobě k Soudnímu dvoru, zaslala komise v roce 2008 dotčeným zemím své stanovisko. Ty však navzdory dvojímu varování nepřistoupily k nápravě.

 

Právě se děje

Další zprávy