Zlom. Vítek skoupil víc než čtvrtinu dluhopisů Sazky

Ekonomika Ekonomika
27. 1. 2011 8:35
Realitní magnát tvrdí v rozhovoru pro HN, že má tolik dluhopisů, aby blokoval valnou hromadu Sazky
Aleš Hušák řeší další problém na bojišti o Sazku: Vítek skoupil také část dluhopisů
Aleš Hušák řeší další problém na bojišti o Sazku: Vítek skoupil také část dluhopisů | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podnikatel Radovan Vítek prohlásil v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že kromě pohledávek už vlastní také více než čtvrtinu dluhopisů Sazky, které loterijní společnost vydala, aby měla peníze na stavbu arény ve Vysočanech.

Pokud Vítek uvádí přesné údaje, pak je to důležitý zlom v případu Sazka. Může totiž podle dluhopisové dokumentace zablokovat valnou hromadu společnosti - a tedy i jednání s potenciálními investory.

O Sazku se oficiálně ucházejí stále jen tři zájemci, kteří předložili své nabídky: investiční společnost Penta (majitel Fortuny), sázkařský holding Synot a eInvest Martina Ulčáka.

Vítek: Mám čtvrtinu dluhopisů

"Ano, mám zhruba čtvrtinu dluhopisů Sazky," uvedl Vítek v HN. Bez Vítka, který dosud žádnou oficiální nabídku nepředložil a s jejími zástupci nejedná, tedy Sazka nemůže uzavřít žádnou klíčovou dohodu o své budoucnosti.

Sazka odmítla jeho výroky komentovat, u všech informací, které se týkají jednání s investory se vždy odvolává na dohodu s nimi, že v průběhu jednání nebude poskytovat konkrétní údaje.

Plán současného vedení Sazky v čele s generálním ředitelem Alešem Hušákem počítá s tím, že se podaří dohodnout s držiteli dluhopisů nový splátkový kalendář, dále s novým věřitelským klubem bank a s výraznou pomocí eInvestu, který nabízí okamžitě 200 milionů korun, menší část toho, co Sazka akutně potřebuje.

Komplikace pro Hušáka

Vítkův úspěch ve skupování dluhopisů je vážnou komplikací pro Hušákův plán.

Městský soud v Praze v těchto dnech rozhoduje - právě na Vítkův návrh - zda Sazku pošle do insolvence. Pokud by Sazka skončila v úpadku nebo v nucené restrukturalizaci, ztratili by současní majitelé kontrolu nad firmou a Vítek naopak získal rozhodující slovo například v otázce, kterého majetku se Sazka bude nuceně zbavovat a komu ho prodá.

 

Právě se děje

Další zprávy