O pražskou O2 Arénu se zajímá 34. nejbohatší Američan

Zdeněk John
28. 1. 2011 5:30
Sazka i její akcionáři vedou jednání s více zájemci o halu v pražských Vysočanech
Ve vysočanské hale se hrály už čtyři zápasy slavné NHL. Tento záběr je z premiéry, na své utkání proti Tampě se rozcvičují hráči NY Rangers. Teď se kolem haly točí i další postava z NHL - majitel L.A.Kings
Ve vysočanské hale se hrály už čtyři zápasy slavné NHL. Tento záběr je z premiéry, na své utkání proti Tampě se rozcvičují hráči NY Rangers. Teď se kolem haly točí i další postava z NHL - majitel L.A.Kings | Foto: Reuters

Praha - Vedení loterijní společnosti Sazka a někteří její akcionáři intenzivně vyjednávají se zájemci o multifunkční arénu v Praze, která je hlavní příčinou finančních potíží Sazky.

Mezi společnostmi, které se o nejmodernější, ale také nejdražší halu ve střední Evropě zajímají, je světový gigant v tomto oboru, americká firma Anschutz Entertainment Group (AEG).

Deník Aktuálně.cz to zjistil od jednoho z účastníků vyjednávání kolem Sazky, který požádal o zachování anonymity.

AEG je největší světový vlastník sportovních hal, arén, klubů, jeho součástí je ale také AEG Live, druhé největší zábavní impérium na světě pořádající koncerty či show v Americe i Evropě, mimo jiné i rozloučení s Michaelem Jacksonem.

O2 Aréna v Londýně i v Praze

AEG patří kupříkladu O2 Aréna v Londýně, obří haly v Manchesteru či Los Angeles. Společnost kontroluje provoz více než stovky arén po celém světě.

"Mohu pouze potvrdit, že vedeme jednání se dvěma až třemi zájemci o arénu, ale nemohu prozradit žádné bližší podrobnosti, dohodli jsme se na tom se zmíněnými zájemci," řekl Aktuálně.cz mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

O osudu haly nebude rozhodovat přímo Sazka, ale její majitelé, čili sportovní svazy a sdružení, které kontrolují více než 99 procentní podíl ve firmě Bestsport, majiteli vysočanské haly.

Kořan: Zájemci jsou od nás i z ciziny

Pavel Kořan, šéf ČSTV, většinového akcionáře Sazky i spolumajitele Bestsportu, Aktuálně.cz řekl, že jednání o osudu haly se vedou zatím bez konkrétních termínů. Není tedy možné v tuto chvíli říct, kdy bude mít aréna nového majitele. Všichni zájemci o Sazku i současný management však s prodejem haly napevno počítají. "Zájemci jsou tuzemští i zahraniční, víc říci nemohu," dodal.

"Halu chceme prodat prakticky okamžitě," řekl nedávno člen představenstva Sazky a šéf hokejového svazu Tomáš Král. Pro prodej haly jsou i menšinoví akcionáři, například Český olympijský výbor. "Nevidím žádný ekonomický důvod držet dál halu," prohlásil v rozhovoru pro Aktuálně.cz místopředseda ČOV Jiří Kejval.

Komplikací pro jednání o hale mohou být dohody, které Sazka uzavřela s majiteli dluhopisů. Vysočanská aréna totiž slouží jako zástava majitelům dluhopisů pro případ, že by Sazka nesplácela. Potvrzuje to čerstvý výpis z katastru nemovitostí, kde u arény je vyznačeno takzvané zástavní právo smluvní z července 2006 (původně ve prospěch The Bank of New York, Londýn).

"Jsou tedy dvě časové varianty. Buď prodat halu, až bude všechno splaceno, nebo se dohodnout s majiteli dluhopisů na jiném řešení," uvedl šéf ČSTV Pavel Kořan.

34. nejbohatší Američan

Vlastníkem AEG je jedenasedmdesátiletý Philip Anschutz, jehož řadí časopis Forbes na 34. Místo žebříčku nejbohatších Američanů. Jeho majetek se v říjnu 2010 odhadoval na 7 miliard dolarů. Kromě společnosti AEG spoluvlastní například hokejový klub NHL Los Angeles Kings, nebo slavný basketbalový klub LA Lakers.

AEG měla v Londýně pořádat sérii 50 koncertů Michaela Jacksona - mimochodem v aréně, která nese stejný název jako vysočanské, tedy v O2 Aréně. Koncerty se kvůli nečekanému Jacksonovu úmrtí neuskutečnilo.

Bestsport začal stavět halu v pražských Vysočanech v roce 2001 kvůli MS v hokeji. Aréna měla původně stát jen čtyři miliardy, ale investiční náklady se nakonec vyšplhaly na 7,2 miliardy. Denní nájemné v hale činí milion korun.

Bestsport loni vykázal čistý zisk po zdanění 55 milionů korun při rekordním počtu akcí, které v aréně pořádali různí promotéři či sportovní svazy. Byl to největší zisk v historii arény, ale ani zdaleka nestačí na pokrytí miliardových splátek za výstavbu haly.

 

Právě se děje

Další zprávy