Vláda opět zamítla plán těžby v obřím majetku Lesů ČR

Karel Toman
26. 1. 2011 15:18
Vláda stáhla koncepci už podruhé, premiér chce znát názor antimonopolního úřadu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda dnes už podruhé stáhla z jednání rozhodnutí o koncepci, která má určit způsob hospodaření ve státním podniku Lesy České republiky na příštích deset let.

"Materiál bude doplněn o  některá další ustanovení a stanoviska úřadu na ochranu hospodářské soutěže," řekl dnes na brífinku po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Z vlády byl přitom stejný materiál stažen už před týdnem.

VV: bianko šek k hospodaření se státním majetekm 

"Premiér požaduje ještě doplnění údajů o spotřebním koši lesnických prací od statistického úřadu, diskutovala se také délka kontraktů. Podstata koncepce ale zpochybněna nebyla," řekl tehdy deníku Aktuálně.cz ministr zemědělství a předkladatel návrhu Ivan Fuksa.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha, které minulý týden proti Fuksově koncepci protestovalo před vládou, dokazuje opakované stažení návrhu , že jde o kontroverzní dokument.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdila Kateřina Klasnová, která dnes označila Dřevěnou knihu za "bianko šek pro hospodaření Lesů ČR na dobu neurčitou."

Podle Fuksovy koncepce by totiž měly být velké tendry na těžbu ve státních lesích od roku 2012 uzavírány na deset let. Mají mít podobu takzvaných komplexních zakázek, kdy vítězové tendrů budou provádět pěstební práce, budou dřevo těžit a dále jej i sami prodávat.

Foto: Ludvík Hradilek

Zmenšení počtu hospodářských jednotek Lesů ČR, jak s ním Fuksova Dřevěná kniha také počítá, však podle Klasnové povede k "monopolizaci" hospodaření na více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku, které státnímu podniku patří, a které tvoří zhruba polovinu lesů v České republice a šestinu plochy celé země.

"Nám se to velmi nelíbí, nesouhlasíme, aby hospodářem i prodejcem byla jedna firma," jmenovala minulý týden hlavní výtku Fuksově koncepci další poslankyně Věcí Veřejných Karolína Peake.

Fuksa: Výtky koncepci jsou nepodložené

Ekologům zase vadí, že ministr chce prosadit stejnou koncepci hospodaření ve státních Lesích ČR, kterou v dubnu zamítl parlament, a to i hlasy poslanců dnešní koalice včetně ODS, které je Fuksa členem.

Ve veřejných lesích tak Dřevěná kniha podle Hnutí Duha prosazuje způsob hospodaření, který bude firmy motivovat k intenzivní plošné těžbě a jde proti Národnímu lesnickému programu.

Foto: Oficiální web Ivana Fuksy

Ministr Fuksa ale za svou koncepcí stojí. Stát na ní podle něj vydělá. Námitky, že jeho koncepce povede k nadměrné těžbě, jako se to stalo v minulosti, neuznává.

"To jsou věci, které nemají ekonomicky podložené," tvrdí ministr. "Já jsem ty soupeře zatlačil do kouta a oni hledají jakýkoliv důvod, jak to shodit. Kdo je proti těmto tendrům, ten chce jednoznačně okrádat český stát," řekl Fuksa Aktuálně.cz.

O Lesy ČR se přou i blogeři na Aktuáílně.cz

Dřevěná kniha vyvolala obsáhlé polemiky i mezi bloggery na Aktuálně.cz.

Nezávislý agrární analytik Jiří Havel zastává názor, že Dřevěná kniha je v pořádku a že drancování lesů, před kterým varují ekologové, zabrání. Zákony dávají mnoho možností, jak těžbu v lesích hlídat. To, zda upřednostní velké nebo malé těžařské firmy může být podle něj nakonec daňovému poplatníkovi jedno.

Foto: Ludvík Hradilek

Předseda Strany Zelených Ondřej Liška ale tvrdí, že hospodaření v lesích, jak jej navrhuje Fuksa, zakonzervuje dosavadní neprůhledné hospodaření, které umožňuje firmám těžit víc, než kolik nasmlouvají. Koncepci označuje za alarmující.

"Nestává se moc často, aby na jednání vlády byl zařazen bod, v němž jiná ministerstva dopředu ve svých připomínkách upozorňují na to, že předložený materiál je v rozporu s programovým prohlášením vlády, v rozporu s minulým usnesením vlády a v rozporu s doporučením sněmovny," napsal zase o Dřevěné knize předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

"Opačný názor než navrhovaná koncepce zastává poradenská firma A. T. Kearney. Její pohled Fuksa při sepisování Dřevěné knihy nevzal v úvahu, přestože si ji kvůli vypracování koncepcí ministerstvo najalo," dodal ve svém blogu expremiér Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy