Nejsou peníze. BBC propustí tisícovku zaměstnanců

Václav Viták
26. 1. 2011 17:05
BBC zruší vysílání do celé řady zemí, protože britská vláda šetří.
Bush House, centrála BBC, kde nyní vládne chmurná atmosféra
Bush House, centrála BBC, kde nyní vládne chmurná atmosféra | Foto: Aktuálně.cz, Wikimedia Commons

Londýn - Rozhlasová a televizní stanice BBC musí začít tvrdě šetřit a proto propustí stovky zaměstnanců.

Koaliční vláda premiéra Davida Camerona dělá škrty v rozpočtu a úsporná opatření se nevyhnou ani BBC.

Vedení stanice již informovalo své zaměstance, že v průběhu příštích tří let bude nucena zrušit 1000 míst, protože musí ušetřit ročně téměř padesát milionů liber.

V pondělí vedení této stanice oznámilo, že bude muset propustit 350 zaměstnanců internetového serveru BBC Online. Ve středu potvrdilo, že také výrazně omezí svou službu World Service vysílající v dvaatřiceti jazycích.

World Service výrazně zeštíhlí

Propuštěno z ní má být 650 lidí a zcela skončí vysílání v makedonštině, albánštině a srbštině, dále bude ukončeno anglické vysílání pro Karibik a portugalské pro africké země, vysílání v mandarínštině, ruštině, španělštině pro Kubu, turečtině, vietnamštině a ukrajinštině.

Do března tohoto roku skončí ještě krátkovlné rozhlasové vysílání v hindštině, indonézštině, kyrgyzštině, nepálštině, svahilštině a vysílání pro oblast afrických Velkých jezer (do Rwandy a Burundi).

Vláda již nechce platit

BBC donutilo k těmto drastickým redukcím rozhodnutí britské vlády ukončit od roku 2014 financování služby World Service. Do této doby ji hradilo britské ministerstvo zahraničí. Současné náklady na provoz této stanice činí 272 milionů liber ročně.

Podle BBC sleduje ve světě její rozhlasové a telvizní programy a její online zpravodajství na 241 milionů lidí. Vzhledem k předpokládaným škrtům poklesne počet lidí, kteří ji týdně poslouchají, ze 180 milionů na 150.

Podle britské Národní novinářské unie (NJU) "tyto drastické škrty závažně poškodí národní zájmy Spojeného království".

 

Právě se děje

Další zprávy