Ministr Kalousek chystá další změny stavebního spoření

Radek Pecák Radek Pecák
26. 1. 2011 9:10
Zatím není jisté, zda se omezení dotknou i smluv, které jsou již v běhu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidé budou muset čím dál více zvažovat, zda se jim vyplatí uzavírat novém smlouvy o stavebním spoření. Státní podporu na stavební spoření by totiž v budoucnu měli získávat jen ti, kteří ji použijí na účely bydlení nebo si vezmou úvěr.

Podle Hospodářských novin to doporučuje komise, která na ministerstvu financí pro ministra Miroslava Kalouska připravuje návrh na další změny ve stavebním spoření.

Kalousek tak znovu potvrdil plány, o nichž už vloni informoval online deník Aktuálně.cz.

Tato změna v podmínkách pro stavební spoření by byla v krátké době již druhá. Omezení státní podpory totiž schválil Parlament už loni a platí od letošního ledna (podrobný přehled zde).

Letos již platí padesátiprocentní zdanění podpory

Podle navrhované varianty by lidé naspořené peníze mohli lidé nadále použít i na nákup auta, ale státní příspěvek by jim byl vyplacen jen tehdy, když doloží, že ho využijí na bydlení.

Stále přitom existuje více variant, přičemž Kalousek zatím podle HN nechce říct, kterou preferuje. "Jediné, co budu jistě prosazovat, je rozšířit možnost stavebního spoření na všechny finanční instituce," uvedl.

Už vloni vláda prosadila, že letos připsaná státní podpora za loňský rok se bude zdaňovat 50 procenty, v praxi tedy bude poloviční. V dalších letech pak příspěvek státu klesne z patnácti na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 korun ročně. Novela také zrušila dosavadní daňové osvobození úroků (více o novoročních změnách v tomto článku).

Spořitelny se bojí odlivu klientů

Stavební spořitelny nejsou z chystaných změn příliš nadšené. "Dokládání účelovosti nás připraví o klienty, pro mnohé z nich to bude nepohodlné," reaguje na chystané změny v HN šéf Českomoravské stavební spořitelny Vladimír Staňura.

Velký spor bude zřejmě také o to, zda se chystané změny dotknou jen nových smluv nebo i těch, které jsou v běhu. Rozhodující bude v tomto směru verdikt Ústavního soudu, který má rozhodovat o stížnosti poslanců ČSSD na již dříve schválené zpětné zdanění státní podpory za rok 2010 a na snížení státní podpory na 2000 korun i u starých smluv.

 "Pokud Ústavní soud neshledá na nepřímé retroaktivitě, kterou jsme uplatnili, žádné protiústavní aspekty, pak ji budeme chtít uplatnit i na staré smlouvy. Rádi bychom pak dali návrh novely v březnu do připomínkového řízení a pravděpodobně v dubnu ji předložili vládě," řekla HN náměstkyně ministra financí Klára Król.

 

Právě se děje

Další zprávy