Nejvíc multimilionářů je mezi majiteli firem

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 1. 2011 15:39
Drtivá většina multimilionářů zbohatla v podnikání, sportovci, dědicové a celebrity tvoří jen mizivou část.
Zbohatnout rychle a snadno je snem řady lidí. Jak dokazují statistiky českých multimilionářů, málokdy se to povede. Za bohatstvím většinou stojí léta práce.
Zbohatnout rychle a snadno je snem řady lidí. Jak dokazují statistiky českých multimilionářů, málokdy se to povede. Za bohatstvím většinou stojí léta práce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dokázali byste odhadnout, kolik Čechů uvádí svůj majetek pomocí osmi číslic? Nejsou jich desítky, ani stovky. Multimilionářů, tedy lidí s majetkem, kteří mají na investice k dispozici více než 10 milionů korun, žije v Česku téměř 17 tisíc.

Upozornila na to Československá obchodní banka s odkazem na statistiky společností Cap Gemini a McKinsey.

Způsob jakým k tomuto majetku přišli, dává tušit, že spoléhat na výhru v loterii se nevyplácí tolik, jak by se mohlo zdát ze statistik o rostoucím počtu výherců. Více než třetina multimilionářů, přesněji 35 procent z nich, jsou totiž majitelé úspěšných společností.

Skupina těch, kdo pracují „sami na sebe" prostřednictvím živnostenského listu, je mezi multimilionáři v Česku 24 procent.

Další významné zastoupení mají mezi takto movitými lidmi top manažeři, bývalí majitelé společností či rodinní příslušníci z bohatých rodin. Sportovci a známé osobnosti tvoří podle ČSOB jen menšinu českým milionářů.

Nadpoloviční většina těchto boháčů se navíc o zhodnocování svého majetku aktivně stará, nenechává jej jen bobtnat úroky na jediném místě, naopak investuje jej.

"Počet osob s majetkem k investování vyšším než 10 milionů korun poroste v Česku během let 2010 až 2013 ročním tempem zhruba 4,4 procenta. Nejrychleji rostoucí skupinou pak budou top manažeři, jejichž počet by se měl ročně zvyšovat zhruba o 20 procent," uvedla banka ve zprávě.

Lidé s takto velkým majetkem jsou v hledáčku bank, protože využívají služeb privátního bankovnictví. To je zaměřené kromě individuálního přístupu i na bezpečnost a zhodnocování majetku, který klient bance svěří.

"Pro český trh je typické, že klienti více důvěřují bankovním domům se sídlem v České republice. Tuzemské privátní banky mají oproti těm zahraničním ve správě zhruba dvě třetiny majetku," uvedl výkonný ředitel Privátního bankovnictví ČSOB Martin Kosobud.

 

Právě se děje

Další zprávy