Nový král multikin: Cinema City kupuje Palace Cinemas

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 1. 2011 20:01
Za kina v Česku, Maďarsku a na Slovensku zaplatí v přepočtu 683 milionů korun

Praha - Síť multikin Palace Cinemas v České republice, na Slovensku a v Maďarsku mění majitele. Za 28 milionů eur (683 milionů korun) ji koupila konkurenční společnost Cinema City.

Palace Cinemas v Česku provozovala osm multikin a společnost Cinema City před touto transakcí měla na tuzemském trhu pět multikin.

Díky nákupu se společnost Cinema City stala tuzemskou jedničkou, co se počtu multikin týče. Má jich 13, zatímco druhý CineStar 11. V Česku ještě provozují po jednom multikinu firmy Intersonic Entertainment a Golden Apple Cinema.

Cinema City rovněž získala jeden multiplex o osmi sálech v Ostravě, který má být otevřen v roce 2012.

Více o Cinema City

Společnost Cinema City International se sídlem v Nizozemsku bude po nákupu multiplexů Palace Cinemas v Česku, Maďarsku a na Slovensku provozovat v celkem sedmi zemích 90 multikin s 866 promítacími sály.

V Česku působí od roku 1999. V roce 2008 vykázala v ČR tržby 266 milionů korun, o rok dříve utržila 243 milionů.

Cena? Šestinásobek provozního zisku

Výkonný ředitel Cinema City International Moshe Greidinger po podpisu smlouvy uvedl, že společnost v dalších letech plánuje rozsáhlé investice v nově získaných multiplexech, aby navýšila počet sálů s možností digitální projekce, která umožňuje promítání 3D filmů.

"Věříme také, že nás tato akvizice posílí i v oblasti kinoreklamy," dodal.

Společnosti, které Cinema City International převzala, jsou dceřinými společnostmi Palace Cinemas - Palace Cinemas Czech, Palace Cinemas Hungary, Palace Cinemas Slovak Republic a Palace Multikino.

Výjimkou je pouze společnost Palace Mozi, která i nadále provozuje osm multiplexů Palace Cinema v Maďarsku. Cinema City International souhlasila s tím, že bude kinům Palace Mozi poskytovat vybrané služby v oblasti organizace, uvádí tisková zpráva.

Cena celé transakce představuje šestinásobek hrubého provozního zisku všech získaných dceřiných společností Palace Cinemas na základě výsledků roku 2010. "Je složena z částky 21,4 milionů eur, které Cinema City International přímo zaplatila, a z částky 6,6 milionů eur, která představuje závazky převzatých společností," píše se ve zprávě.

Tuzemská kina za loňský rok vykážou nejvyšší tržby v historii. V jejich pokladnách od ledna do listopadu skončilo 1,413 miliardy korun, což je o 162 milionů korun více než za celý loňský rok, který byl z pohledu tržeb rekordní.

 

Právě se děje

Další zprávy