Trhy s emisními povolenkami kvůli hackerům dál stojí

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
20. 1. 2011 14:52
Správce registru nyní pracuje na zabezpečení systému proti útoku hackerů.
Demonstrace za čistou energii. Ilustrační foto.
Demonstrace za čistou energii. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha,Brusel - Na dobu neurčitou zůstane uzavřený český registr obchodování s emisními povolenkami. Důvodem je zmizení 470 tisíc emisních povolenek za 7 milionů eur z účtu českého obchodníka s povolenkami Blackstone Global Venture, které byly bez jeho vědomí převedeny do Estonska. A tato společnost nebyla jedinou postiženou.

Na nějakou dobu bude uzavřen také evropský trh s povolenkami. Podle Evropské komise do té doby, dokud nebudou národní registry řádně zajištěny.

 

"Někdo určitě manipuloval s daty několika držitelů účtů v registru. Byl to pravděpodobně hacker. V tuto chvíli nevidíme možnost znovuotevření registru, neboť útok by byl velmi vážný a situace je nyní poměrně komplikovaná," řekl agentuře Reuters zástupce správy rejstříku emisních povolenek OTE Miroslav Řehoř s tím, že na zabezpečení systému se v současné době pracuje.

Kvůli hackerům uzavřely své národní registry i další země. "Pro nás je to v tuto chvíli krádež, nikoli sabotáž. Je možné, že jde o koordinovanou akci, protože poslední případy se odehrály během posledních pěti dní," uvedla na brífinku v Bruselu mluvčí komise Maria Kokkonenová.

Evropská komise ve středu v reakci na zprávy z Česka a dalších zemí pozastavila nejméně na týden většinu transakcí v ETS a uzavřen byl i francouzský trh BlueNext. Po zprávě o incidentu v Česku své národní registry uzavřelo Řecko, Estonsko a Polsko a o den dříve už byl kvůli útokům hackerů uzavřen rakouský registr.

Na otázku, kdy by se mohlo obchodování s právy na emise oxidu uhličitého obnovit, mluvčí řekla: "Závisí to na rychlosti reakce členských států. Čím dříve posílí bezpečnostní opatření, tím dříve můžeme systém znovu otevřít." Trh s emisemi je klíčová součást programu EU proti globálnímu oteplování a obchoduje se zde s právy, která vlády podle limitů stanovených v Bruselu rozdělují průmyslovým podnikům.

 

Právě se děje

Další zprávy