Stavebním spořitelnám přibylo smluv, ale ubylo úvěrů

ČTK ČTK
20. 1. 2011 13:42
Spotřitelny poskytly o 12 procent méně úvěrů, lidé však začínali spořit víc než o v krizovém roce.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Méně úvěrů, ale zato větší zájem o spoření zaznamenaly v loňském roce stavební spořitelny v Česku.

Poskytly úvěry za 58,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o 12 procent. Vyplývá to z výsledků jednotlivých spořitelen, které má ČTK k dispozici. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně zvýšení cílových částek stoupl. Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen lze letos očekávat u úvěrů obdobné výsledky jako v roce 2010

Celkově stavební spořitelny uzavřely loni zhruba přes 906 tisíc smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo zhruba 887 tisíc. Z pěti tuzemských spořitelen jen Českomoravská stavební spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny počet nových smluv zvýšily.

"Skutečnost ukazuje, že stavební spoření je pořád zajímavým produktem a obchodní strategie stavebních spořitelen převážily výsledek do kladných hodnot," uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Spořitelny se přitom ke konci loňského rozhodly i kvůli schváleným změnám ve stavebním spoření podpořit prodej smluv o stavebním spoření. Banky nabízely uzavření nové smlouvy zdarma, výhodnější úročení vkladů nebo dárky při uzavření nové smlouvy.

Cílová částka u nových smluv meziročně klesla přibližně o osm miliard korun na více než 263,5 miliardy Kč. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji navýšit.

Meziroční pokles u úvěrů loni zaznamenaly všechny stavební spořitelny. Nejvýraznější pokles nově poskytnutých úvěrů zaznamenala Wüstenrot stavební spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny. Naopak nejmenší pokles zaznamenala Raiffeisen stavební spořitelna, a to o 1,3 procenta.

"V příštím roce a dalších letech počítáme s velkým zájmem o úvěry, a to zvláště v oblasti modernizace bytového fondu, kde je role stavebního spoření nezastupitelná," uvedl místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Schválená novela zákona počítá od letošního roku s padesátiprocentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření. V dalších letech bude jednorázová daň nahrazena přímo snížením státní podpory. Podpora klesne z maximálních 3000 na 2000 korun. Úroky ze stavebního spoření včetně bonusových úroků podle návrhu nebudou dále osvobozeny od daně.


 

Právě se děje

Další zprávy