Experti: česká ekonomika letos jediná v okolí zpomalí

investicniweb.cz
19. 1. 2011 16:22
Odborníci banky Morgan Stanley tvrdí, že ostatní ekonomiky střední Evropy budou v růstu pokračovat stejným tempem jako dosud.

New York - Podle poslední analýzy z dílny analytiků Morgan Stanley bude české ekonomika jediná, která v rámci regionu střední Evropy v letošním roce zpomalí.

Nejvíce patrné by to mělo být hned v prvním čtvrtletí roku. Hrubý domácí produkt by měl růst jen o 1,6 % oproti loňskému 2,4 %. Důvodů pro nižší ekonomický růst je několik.

"České domácnosti budou negativně reagovat na fiskální utahování (úsporná opatření), český export oslabí a investice do solárních elektráren se zastaví," píší analytici Morgan Stanley, kteří upozorňují, že slabý začátek roku negativně ovlivní celkový výsledek ekonomického růstu České republiky v roce 2011.

V kontextu solárních elektráren stojí za zmínku celkový podíl na českém hrubém domácím produktu v roce 2010. Investice do solárních technologií se na něm měly podle Morgan Stanley podílet z 0,4 až 0,7 procenta. Růst byl tlačen především dotacemi, které však v roce 2011 skončily.

Oproti Polsku a Maďarsku bude letos tedy České ekonomika zaostávat, což by se mohlo nakonec odrazit také na výkonnosti českých akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy