Spor o osud státních lesů vláda rozlouskne za týden

Karel Toman
19. 1. 2011 15:40
O budoucnosti hospodaření na 17 procentech české krajiny se rozhodne příští týden
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda dnes odložila rozhodnutí o koncepci, která má určit způsob hospodaření ve státním podniku Lesy České republiky na příštích deset let.

"Znovu projednávat se koncepce bude příští týden a věřím, že už se rozhodne," řekl deníku Aktuálně.cz ministr Ivan Fuksa, který koncepci do vlády předkládal.

"Premiér požaduje ještě doplnění údajů o spotřebním koši lesnických prací od statistického úřadu, diskutovala se také délka kontraktů. Podstata koncepce ale zpochybněna nebyla," dodal Fuksa, podle kterého vláda naopak ocenila, že s koncepcí dlouhodobého hospodaření v lesích přišel.

Ke kritice se přidali véčkaři i zelení

Proti jeho dokumentu zvanému Dřevěná kniha však dnes dopoledne před Strakovou akademií demonstrovalo asi sedm desítek protestujících.

Podle ekologického Hnutí Duha, které protest svolalo, totiž Fuksova koncepce poškodí intenzivní těžbou lesy, které jsou veřejným statkem a stát na tom zároveň přijde o miliardy korun.

Návrh kritizují i Věci veřejné nebo Strana zelených, odmítají ho také zpracovatelé dřeva či vlastníci soukromých a obecních lesů.

Velké tendry na těžbu ve státních lesích by měly být podle Fuksovy koncepce od roku 2012 uzavírány na deset let. Mají mít podobu takzvaných komplexních zakázek, kdy vítězové tendrů budou provádět pěstební práce, budou dřevo těžit a dále jej i sami prodávat.

Ekologové: koncepce povede k ničení lesů

Ještě letos má být podle ní vyhlášena zakázka na 118 soutěžních jednotkách. Každý následující rok se má soutěžit již jen na jedné desetině jednotek.

Zdevastovaný porost - Indonésie.
Zdevastovaný porost - Indonésie. | Foto: Reuters

Tento systém podle kritiků nahrává úzké skupině největších těžařských firem, která se podle nich na tvorbě koncepce také nepřímo podílela.

Soutěž na komplexní práce na tak velkých územních jednotkách navíc podle Hnutí Duha zkomplikuje přehled revírníků o objemu těžby a povede tak k větší těžbě, než jakou firmy nasmlouvají. To prý povede k miliardovým ztrátám na státním majetku a k ničení veřejných lesů, které slouží milionům Čechů k rekreaci.

Poklidně stojící demonstranti proto dnes před úřadem vlády drželi transparenty s nápisy jako "Zastavte tunelování lesů". Mezi protestující přišel vládní mluvčí, který od nich převzal jejich písemné argumenty proti návrhu.

Fuksa: Šel jsem předním vchodem

Hnuti Duha proto odklad rozhodnutí vítá.

"Plán ministra Fuksy se musí změnit tak, aby odpovídal doporučením jeho vlastních expertů. Výběrová řízeni se musí vypisovat na kratší dobu a menší plochy, aby konkrétní hajní měli lepší dohled," komentoval rozhodnutí Jaromír Bláha z Duhy.

Podle Fuksy protesty na jednání vlády žádný vliv neměly. "Bylo mi doporučeno jít zadním vchodem, ale šel jsem předním," řekl a připustil, že diskuse o koncepci na vládě byla dlouhá.

Fuksa kritiku své koncepce opakovaně odmítl. Její zdroj spatřuje v zájmech firem, které jsou Dřevěnou knihou ohroženy. Svou koncepci považuje za průlomový dokument, který hospodaření státních lesů dvacet let chyběl a na kterém stát výrazně vydělá.


 

Právě se děje

Další zprávy