Koruna trhá rekordy, zdražuje export a zlevňuje benzín

Karel Toman
19. 1. 2011 14:45
Současný kurz už přesahuje skutečnou hodnotu české měny, tvrdí analytik Citfin

Praha - Česká měna včera trhla další rekord, opět byla nejsilnější za poslední dva roky a stala se nejrychleji rostoucí měnou roku 2011.

Podle analytiků však zároveň zřejmě narazila na hranici své skutečné hodnoty a dlouhodobě už příliš stoupat nebude.

Exportérům přitom nedělá ani tak starost síla české měny, která zdražuje jejich zboží, jako spíš její rozkolísanost, proti které se musejí pojišťovat. Naopak posílení koruny vůči dolaru může ztlumit tlak na růst cen potravin a benzínu.

Důvody posilování: optimismus a válka měn

Důvodů posílení je několik. Především je to optimismus, který vedle celkem dobrých zpráv z ekonomik USA a Číny živí i podpora, které se včera dostalo periférii eurozóny od EU.

Podle analytika Tomáše Volfa ze Citfin pomohl i dobrý výsledek aukce portugalských dluhopisů i maďarských pokladničních poukázek. "Obě země podaly požadovaný objem finančních prostředků a navíc s relativně dobrým úrokem," připomněl Volf.

Silák v kurzu

  • V úterý dopoledne se Euro krátce prodávalo jen za 24,135 koruny, dnes se česká měna vrátila přes 24,30 korun za euro.
  • Ve středu se koruna dnes dostala na téměř dvouměsíční maxima k americkému dolaru, když prorazila hladinu 18 korun za dolar.

Trh navíc podle Volfa počítá s oživením, které přinese dnešní očekávané zvýšení úrokové sazby v Polsku. Roste tak chuť investorů k riziku, ve světě je totiž kvůli tiché měnové válce centrálních bank hlavně mezi USA a Čínou hodně volných peněz. Ve střední Evropě se na tom kromě posilujícího zlotého do velké míry veze i česká koruna.

K panice nad příliš silnou korunou ale podle Volfa důvod není.

Na dnešním kurzu jsme byli v listopadu

„I když se nám dnešní hranice kolem 24,30 CZK/EUR zdají jako silné, nesmíme zapomenout, že na stejných úrovních jsme byli začátkem listopadu. Kurz začínající hodnotou 24 podle našeho názoru nepředstavuje pro vývozce problém," shrnuje analytik. „Co může znamenat problém pro exportéry je spíše tempo tohoto posilování, než samotná silná úroveň koruny," dodává.

Horší než síla koruny je podle Volfa její volatilita, tedy míra výkyvu jejího kurz. „Pak se totiž stává těžko předvídatelnou a firmy mají v takovém případě jedinou cestu - zajišťování kurzů," jmenuje dodatečný náklad, který divoký kurz koruny vývozcům přidává.

Nopak posílení koruny k dolaru bypodle Citfin mohlo lehce ztlumit rostoucí ceny komodit na světových trzích, které tlačí na našem trhu vzhůru ceny benzínu a některých potravin.

K dolaru koruna oslabí dřív než k euru

"Výrazněji pod 18 korun za dolar se ale zřejmě nepodíváme - dluhová krize eurozóny ještě zdaleka není vyřešena a dříve či později se vynoří další problém, který kurz dolaru pošle opět k vyšším hodnotám,"upozorňuje analytik Jiří Šimek.

Koruna tak ještě nejspíš poroste jen vůči euru, ne však příliš.

"Dovedeme si představit, že dojde v dalších dnech k ataku hranice 24 korun za euro. Na druhou stranu, pro tyto hodnoty koruny není příliš důvod," hlásí Citfin. "Myslíme si, že by se koruna měla v řádu týdnů vracet zpět ke slabším hladinám. To, že koruna klesne zpět přes 24,50 CZK/EUR je podle nás pravděpodobné," uzavírá analytik Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy