Žádný návrat k marce, Německo chce zachraňovat euro

Tomáš Fránek
19. 1. 2011 9:10
Kancléřka Angela Merkelová se postavila proti rozdělení eurozóny
Kam to nesete? Do Řecka? Ilustrační snímek
Kam to nesete? Do Řecka? Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Berlín/Bratislava - Německo se nevrátí k marce a nebude souhlasit s rozdělením eurozóny na silnější a slabší část.

Kancléřka Angela Merkelová kategoricky odmítla, že by Německo uvažovalo o návratu k marce. "Neplánujeme žádný návrat k marce," uvedla rozhovoru v časopise Stern.

Merkelová rovněž odmítla rozdělení eurozóny na bohatý sever a chudý jih, kde by zůstaly zadlužené státy jako je Řecko, Portugalsko nebo Španělsko. "Říkáme jednoznačně ne. Tak černé a bílé podmínky v Evropě nejsou," uvedla Merkelová.

Problémy překonáme

Podle ní Německo bude dělat vše pro zajištění stability eura. "Bereme obavy lidí velmi vážně, ale jsem přesvědčena, že problémy překonáme," uvedla Merkelová.

Experti i lidé v průzkumech si ale myslí, že dluhy zemí eurozóny nemohou skončit jinak než bankrotem některé ze zemí.

Například průzkum poradenské společnosti Ernst & Young mezi německými bankéři skončil skepticky. Půlka z nich si myslí, že v dohledné době některá další z evropských zemí bude čelit potížím se splácením dluhu, a tedy bankrotu.

Pro bankroty zadlužených zemí eurozóny se při zachování stability eura vyslovila v rozhovoru s deníkem Aktuálně.cz slovenská premiérka Iveta Radičová.

Bankroty přijdou

"Státní bankrot není nic, co by se nestalo a nebyly s tím zkušenosti. Vždyť třeba Řecko předtím než bylo členem eurozóny vyhlásilo krach státních financí pětkrát.

Při obrovské zadluženosti je to jediné správné řešení, předpokládá totiž restrukturalizaci dluhu. Zároveň ale jasně říkám, že je vždy při tom jedno velmi podstatné a to udržet stabilitu eura," řekla Radičová.

Ta zároveň uvedla, že přijetí eura bylo pro Slovensko jednoznačně výhodné. "Slovensko vstupem do eurozóny získalo. Dovolím si navíc říci, že zatím nemůžu konstatovat žádné ztráty, se kterými by bylo přijetí evropské měny spojené," uvedla slovenská premiérka.


 

Právě se děje

Další zprávy