Nová studie: Euro ztrácí hodnotu, drží ale ceny

Tomáš Fránek
18. 1. 2011 13:45
Euro zajišťuje stabilitu cen, inflace je výrazně nižší než třeba při placení markou
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Euro od svého zavedení v roce 1999 ztratilo téměř čtvrtinu své hodnoty.

V nové studii, první svého druhu, to spočítali experti německé pojišťovny Allianz. Ve srovnání s lednem 1999 je tak kupní síla ve všech členských zemích eurozóny v průměru 78 centů.

Nejlépe je v Německu

Euro přitom neztratilo nejvíc, větší pokles postihl dolar. Ten od roku 1999 ztratil více jak dvacet pět procent své hodnoty. Nejlépe je na to švýcarský frank, ten ztratil jenom jedenáct procent.

Podle expertů ale zavedení eura zároveň zajišťuje stabilitu cen. "Inflace v Německu je po zavedení eura v průměru 1,5 procenta ročně. To je výrazně méně než v době fungování marky.  Inflace v té době byla 2,6 procenta," uvedl hlavní ekonom Allianz Michael Hnise.

Nejméně se snížila hodnota eura v Německu, kde je nyní na 82 centech, nejvíce ve Španělsku, kde je nyní kupní síla na 71 centech.

Osud společné evropské měny nyní ohrožují obří dluhy některých států. A podle politiků stojí za útokem na euro finanční spekulanti.

Spekulanti útočí

Místopředseda řecké vlády Theodoros Pangalos prohlásil, že záchrana Řecka je klíčem k budoucnosti eura, které je údajně ohroženo spekulanty.

"Loď eura je obklopena žraloky, kteří umí vycítit krev na kilometry daleko. Nyní ucítili krev ubohého Řecka. Jejich cílem však nejsme my, ale něco jiného. Útočí na nás spekulanti, kteří chtějí oslabit hodnotu eura, o to tu běží," prohlásil Pangalos.

 

Právě se děje

Další zprávy