Šéf ČSTV tvrdí, že má dva nové zájemce o Sazku

Zdeněk John
17. 1. 2011 7:15
Penta i Synot dál trvají na svém zájmu o Sazku, objevili se údajně i další zájemci.
Boj o největšího hráče na poli číselných loterií - firmu Sazka - nepolevuje. Penta ani Synot zájem neztratily
Boj o největšího hráče na poli číselných loterií - firmu Sazka - nepolevuje. Penta ani Synot zájem neztratily | Foto: Reuters

Praha - Ze souboje o finančně vyčerpanou Sazku se zdánlivě stal zápas mezi jejím generálním ředitelem Alešem Hušákem a realitním investorem Radovanem Vítkem. Ale opak je pravdou.

Šéf ČSTV - většinového akcionáře Sazky - Pavel Kořan v televizi Z1 prohlásil, že Sazka jedná s dvěma novými zájemci, kteří ji chtějí pomoct, aniž by požadovali majetkový podíl. Až dosud takovou firmou byl pouze eInvest Martina Ulčáka, s nímž úzce spolupracuje generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Jména zájemců chce Kořan prozradit ve středu.

Ani poté, co Městský soud v Praze zahájil na Vítkův návrh insolvenční řízení se Sazkou, neztrácejí zájem o převzetí nejstarší loterjiní společnosti ani velcí investoři z oboru - Penta a Synot.

Oba holdingy stojí dál o podíl v Sazce, začaly se však zásadně lišit v pohledu na to, jak insolvenční anabáze Sazky dopadne.

"Na základě dostupných právních analýz jsou pohledávky Radovana Vítka vůči Sazce nezpochybnitelné. Naopak pohledávky, které vznáší Sazka vůči bankám, jsou nesmyslné. Z toho jasně vyplývá, že pokud Radovan Vítek nedostane zaplaceno, Sazka se nevyhne prohlášení úpadku," uvedla Martina Válová za Pentu Investments pro Aktuálně.cz.

Synot však v odpovědi na stejnou otázku dal najevo, že věří spíše Aleši Hušákovi. "V tuto chvíli čekáme na to, jak se celá záležitost bude dále vyvíjet. Nicméně domníváme se, že loterijní společnost Sazka není v takové situaci, aby byl insolvenční návrh soudem přijat. Na naší nabídce se tak prozatím nic nemění a stále trvá," prohlásila mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová.

Penta už před Vánoci nabídla za 100 procent akcií Sazky 2 až 3 miliardy korun ihned a 130 milionů ve splátkách v příštích 30 letech. Synot požaduje 66 procent akcií, za to nabízí dvě miliardy a v příštích pěti letech 250 milionů korun.  Obě nabídky obsahují záruky, že Sazka bude vyplácet peníze přímo sportovním svazům na jejich činnost, což teď nedělá. Drtivá většina peněz jde na splátky za vysočanskou O2 Arénu.

Nabídky stále platí. "Naše nabídka vůči Sazce možná dnes ještě platí, ale pokud akcionáři urychleně nevyndají hlavy z písku, zítra nebo za týden již platit nemusí, protože nebude o čem jednat," uvedla Válová z Penty. Synot, jehož nabídka je termínovaná do 25. ledna, připouští, že ji prodlouží. "Až na základě aktuální situace rozhodneme, zda platnost nabídky prodloužíme či neprodloužíme, eventuelně vytvoříme nabídku novou," prohlásila Pekařová.

Penta, respektive její společnost Fortuna, bez ohledu na jednání kolem Sazky dál připravuje spuštění vlastní číselné loterie. Nabrala už "tým proti Sazce", tedy personál, který má rozjet první přímou konkurenci k hrám, které Sazce nejvíc vynášejí.

"Na přelomu roku byl sestaven manažerský tým, intenzivně nabíráme lidi do oddělení loterie. Další informace z konkurenčních důvodů nemůžeme sdělovat," řekl Aktuálně.cz mluvčí Fortuny Petr Šrain. Fortuna zatím tají i název hry nebo her, které spustí. Počítá s tím, že začne v polovině letošního roku.

Penta v nabídce akcionářům Sazky slíbila, že pokud jí finančně strádající firmu přenechají, nebude nová loterie konkurovat hrám Sazky.

 

Právě se děje

Další zprávy