Sjednocení sazby DPH na 19 procent se stane realitou

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
17. 1. 2011 11:08
Možné je i postupné slučování obou sazeb v DPH v několika krocích
Premiér Nečas připustil, že k sjednocení sazby ně 19 procent zřejmě dojde
Premiér Nečas připustil, že k sjednocení sazby ně 19 procent zřejmě dojde | Foto: Petr Protivánek

Praha - Všichni to tušili, ale málokdo to zatím vyslovil nahlas. Teprve nyní  se premiér Petr Nečas v rozhovoru v Hospodářských novinách (HN) vyslovil pro možnost sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na úrovni 19 procent.

"Bylo by to systémové a nejčistší řešení," uvedl Nečas. Případné zavedení jednotné sazby DPH by podle premiéra mohlo být doprovázeno kompenzacemi pro lidi s nízkými příjmy.

Předpokládá se výnos zhruba 50 miliard korun. Z toho by měly být kryty výpadky veřejných financí při zavádění penzijní reformy, informují HN.

Pro zavedení jednotné sazby DPH  je podle některých zdrojů i  ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Naopak Věci veřejné ale slučování sazeb DPH odmítají. Obávají se totiž zvýšení cen potravin.

Nižší sazba DPH pozbývá ekonomický smysl

Podle Nečase ale zachování nižší sazby DPH pro základní potraviny nedává ekonomický smysl. "Je to spíš politická proklamace," řekl HN premiér.

"Dovedu si představit řešení, které by v sobě zahrnulo sjednocení sazby DPH v jednom kroku s tím, že by se upravila výše životního minima a tím pádem i výše některých kompenzačních sociálních dávek včetně základní výměry důchodů, aby pohyb cen potravin byl kompenzován sociálně citlivým skupinám," uvedl Nečas.

Možné je i postupné slučování

Také je podle něho možné, že by se ke sloučení obou sazeb DPH dospělo postupně v několika krocích.

Premiér věří, že se vláda na penzijní reformě shodne do konce února, maximálně do začátku března. Pokud se ale koalice na penzích nehodne, pak podle Nečase "vláda nemá další smysl".

V rozhovoru premiér hovořil i novele zákona o veřejných zakázkách. Podle jeho slov by mohla už v roce 2012 přinést úspory ve výši 15 miliard korun. K tomuto číslu dospěl následujícím výpočtem: "Orgány veřejné správy každý rok vypíší veřejné zakázky v objemu více než 500 miliard korun ročně. "spora, dejme tomu ve výši tří procent, by přinesla patnáct miliard korun. To už je velmi zajímavé číslo. To je třetina nákladů na státní sociální podporu," řekl premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy